Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fonetika a fonologie (KAA / BFON)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAA / BFON - Fonetika a fonologie, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Fonetika a fonologie - základní pojmosloví2. artikulační a akustické vlastnosti hlásek3. základy anglické prozodie4. intonace5. procvičování výslovnosti a transkripce

Získané způsobilosti

Student si osvojuje základní přehled o hlavních principech fungujících v oblasti anglické výslovnosti a srovnává je s principy fungujícími v češtině jako mateřském jazyce. Tyto principy se učí aplikovat a upevnit v praxi jednak nacvičováním správné výslovnosti a také rozvíjením schopnosti transkribovat souvislý text, a tím jednotlivé aspekty konsolidovat.

Literatura

ROACH, P. English Phonetics and Phonology. Cambridge: CUP, 1991. JONES, D. English Pronouncing Dictionary. Cambridge: CUP, 1997. other tailor-made course materials will be distributed to students via the University of Ostrava Portal.

Požadavky

Předmět vyžaduje od studenta velmi aktivní přístup. Docházka je povinná, povoleny jsou maximálně dvě absence. Do výuky student chodí připraven, očekává se od něj, že se bude aktivně zapojovat do diskuzí, odpovídat na dotazy, ale také je vznášet, i samostatně pracovat na zadaných úkolech. Zkouška se skládá ze dvou částí: 1 Písemná část: - Fonetický přepis vybraných slov ze seznamu COMMON MISTAKES, transkripce musí být naprosto bez chyby (seznam bude k dispozici na Portále). - Transkripce neznámého textu. 2 Ústní část: - Bezchybné čtení slov ze seznamu COMMON MISTAKES. - Čtení jednoho z předem zadaných textů. - Čtení neznámého, foneticky přepsaného textu. - Znalost teorie.Minimální počet bodů pro splnění povinností je 70%.

Garant

Mgr. Lenka Kopečková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lucie Vopravilová