Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Gramatika angličtiny 3 (KAA / BGRA3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAA / BGRA3 - Gramatika angličtiny 3, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Věta a souvětí v angličtině a češtině.2. Vztahy koordinace: souvětí souřadné (slučovací a odporovací).3. Souvětí souřadné (vylučovací a důvodové).4. Vztahy subordinace: souvětí podřadné (vedlejší věty obsahové).5. Vedlejší věty vztažné.6. Vedlejší věty příslovečné.7. Subjunktiv a přací věty.8. Větná parcelace.9. Větná redukce (substituce a elipsa).10. Prostředky větné kondenzace.11. Nominalizace.12. Problémy slovosledu.13. Funkční větná perspektiva.

Získané způsobilosti

Student rozvíjí jazykové dovednosti z oblasti syntaxe jednoduché věty a aplikuje je na oblast syntaxe souvětí: student si doplňuje základní terminologii syntaxe současné angličtiny a dokáže provést komplexní syntaktickou analýzu složitého souvětí. Student rozvíjí a dále upevňuje schopnost konfrontovat angličtinu s češtinou z perspektivy syntaxe složitého souvětí.

Literatura

LEECH, G. N., SVARTVIK, J. A Communicative Grammar of English. Harlow: Longman, 1991. MARTINET, A. V., THOMSON, A. J. A Practical English Grammar. Exercises 1, 2. Oxford: OUP, 1991. DANO, F. A Practical English Syntax. Nitra: PdF, 1991. QUIRK, R. A University Grammar of English. Ismaning: Longman, 1991. Carter, R., McCarthy, M. Cambridge Grammar of English: A Comprehensive Guide: Spoken and Written English: Grammar and Usage. Cambridge: Cambridge University Press, 2006. TÁRNYIKOVÁ, J. Chapters from modern English syntax. [Sv.] 1, (A communicative approach). Olomouc: UP, 1993. SVOBODA, A. Kapitoly z funkční syntaxe. Ostrava: Ostravská univerzita, 1989. SVOBODA, A. Lectures on English Syntax. Ostrava: OU, 1995. DUŠKOVÁ, L. et al. Mluvnice současné angličtiny na pozadí češtiny. Praha: Academia, 1988. ŠTEKAUER, P., ed. Rudiments of English Linguistics. Prešov: Slovacontact, 2000. Tárnyiková, J. Sentence Complexes in Text. Processing strategies in English and in Czech. Olomouc: UP, 2007. HUDDLESTON, R. et al. The Cambridge Grammar of the English language. Cambridge: CUP, 2002. BLOOR, M., BLOOR, T. The Functional Analysis of English. Oxford: OUP, 2003.

Požadavky

1. Aktivní účast v seminářích, docházka 80 %.2. Průběžná domácí příprava na semináře.3. Vypracování syntaktické analýzy v rozsahu 750 slov na základě látky probírané v semináři. Rozsah analyzovaného anglického textu budou 3 strany formátu A4.Požadavky ke zkoušce :Předmět je zakončen písemnou zkouškou z disciplín BGRA1-3, která je zaměřena prakticky (komplexní morfologická a syntaktická analýza vybraného textu). Zkouška završí systematické studium anglické gramatiky, proto kritéria hodnocení studentů požadují její velmi dobrou praktickou znalost. Důraz je kladen na schopnost aplikovat získané teoretické znalosti při práci s textem. Podmínkou pro připuštění ke zkoušce je 80% aktivní účast v seminářích a odevzdání syntaktické analýzy, která bude uznána jako vyhovující.

Garant

prof. PhDr. Stanislav Kavka, CSc.Mgr. Gabriela Zapletalová, Ph.D.

Vyučující

prof. PhDr. Stanislav Kavka, CSc.Mgr. Gabriela Zapletalová, Ph.D.Mgr. Gabriela Zapletalová, Ph.D.