Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z britské literatury (KAA / BVKBL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAA / BVKBL - Vybrané kapitoly z britské literatury, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do problému. Definice modernismu. Stručný přehled socio-politické a literární situace ve Velké Británii v době formace modernismu.2. Počátky modernismu v poezii a literární kritice. Imagismus, vorticismus, nová škola kritiky. T.S. Eliot: The Waste Land3. Modernismus v próze. Experimentální próza. James Joyce: Ulysses.4. 1. světová válka: Poezie a Próza5. Modernismus v próze. Experimentální próza. Virginia Woolfová: Mrs. Dalloway.6. Modernismus v próze. Změny v tématické rovině. D.H. Lawrence: Lady Chatterley´s Lover.7.-8. Změny v tématické rovině. E. M. Forster: A Passage to India.9. Úvod do problému. Definice postmodernismu a postokoloniální literatury.10-11. Postmodernismus a "gender literature." Jeanette Winterson: Written on the Body.12.-13. Postmodernismus a "ethnic literature." Kazuo Ishiguro: Never Let me Go.

Získané způsobilosti

Student získává přehled o kulturně filosofickém kontextu evropské kultury přelomu 19. a 20. století. Dokáže lépe porozumět dobovému i současnému kontextu britské literatury, tříbí své interpretační schopnosti a rozvíjí schopnost kritického myšlení.

Literatura

FORSTER, E. M. A Passage to India. New York, London: Penguin Books, 1988. LAWRENCE, D. H. Lady Chatterley´s Lover. Florence: Bantam Books, 1968. WOOLF, V. Mrs. Dalloway. London: Harcourt Brace Janovich, 1981. Ishiguro, K. Never Let Me Go. London, 2005. Eliot, T.S.:. The Sacred Wood: Essays on poetry and criticism. London, 1920. ELIOT, T. S. The Waste Land. In LAUTER, P. (ed.) The Heath Anthology of American Literature. Lexington: Mass Heath, 1994. JOYCE, J. Ulysses. New York: Vintage Books, 1922. Winterson, J. Written on the Body. London, 1994.

Požadavky

1. 80% účast v semináři.2. Řádná příprava do jednotlivých seminářů (přečtení zadaných textů) 3. Aktivní účast při rozboru textu4. Literární deník

Garant

Mgr. Petr Filip

Vyučující

Mgr. Petr Filip