Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fonetika a fonologie A (KAA / CFONA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAA / CFONA - Fonetika a fonologie A, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

pro skupinu ZŠ1. Teoretický úvod - fonetika a fonologie, fonetický přepis, některé varianty angličtiny a rozdíly ve výslovnosti, artikulační orgány a produkce řeči. IPA.2. Anglické vokály - samohlásky krátké a dlouhé. Kvalita versus kvantita. "Pre-fortis clipping".3. Anglické vokály - dvojhlásky a trojhlásky; redukce složených vokálů.4. Anglické souhlásky - způsob a místo výslovnosti. Znělost a neznělost versus "lenis a fortis". "Pre-fortis clipping."5. Anglické souhlásky - explozívy, třené souhlásky.6. Anglické souhlásky - afrikáty, nazály, laterály, aproximanty.7. Skupiny souhlásek a jejich interakce.8. Slabika. Slabikotvorné souhlásky. Výslovnost slabých slabik.9. Slovní přízvuk v jednoduchých slovech.10. Práce se seznamem nesprávně vyslovovaných slov.pro skupinu SŠ1. Fonetika a fonologie jako lingvistické disciplíny; historie a současnost bádání;funkční přístup; základní pojmosloví oboru.2. Artikulační fonetika, akustická a auditivní fonetika, hláska, typy hlásek ajejich klasifikace.3. Zvuková podoba jazyka a její grafický zápis (fonetická a fonologická transkripce).4. Samohláskový repertoár angličtiny na pozadí češtiny (tj. britské ´Received Pronunciation ´ a americké ´General American English´).5. Samohlásky, jejich tvoření a nácvik výslovnosti. Délka samohlásek v angličtině a češtině.6. Dvojhlásky a trojhlásky v angličtině, jejich tvoření a nácvik výslovnosti.7. Souhláskový repertoár angličtiny na pozadí češtiny (tj. britské ´Received Pronunciation ´ a americké ´General American English´). Klasifikace souhlásek v angličtině.8. Souhlásky anglické fortisové a lenisové. Závěrové souhlásky, jejich tvoření a nácvik výslovnosti.9. Souhlásky - třené, jejich tvoření a nácvik výslovnosti.10. Afrikáty, nazály, a další souhlásky, jejich tvoření a nácvik výslovnosti.11. Nácvik přepisu výslovnosti hlásek pomocí symbolů IPA.12. Členění souvislé řeči, prozodické prostředky (přízvuk, rytmus), změny hlásekv proudu řeči (asimilace, elize).13. Nácvik přepisu výslovnosti v souvislé řeči pomocí symbolů IPA.14. Silná a slabá slabika. Přízvuk u různých typů slov v angličtině.15. Nácvik přepisu výslovnosti pomocí symbolů IPA s ohledem na silnou či slabou formu.16. Intonace, základní intonační kontury v angličtině a jejich funkce.17. Nácvik intonace vět s různými funkcemi v angličtině.18. Anglická ortografie: vztah mezi zvukovou a psanou podobou jazyka.19. Nácvik výslovnosti u studentů středních škol. Možnosti a druhy cvičení, učebnice pro nácvik anglické výslovnosti.20. Národní a regionální varianty angličtiny z hlediska výslovnosti (angličtinana Britských ostrovech, v Americe, Austrálii, Novém Zélandu).

Literatura

Crystal, D. A Dictionary of Linguistics and Phonetics. Oxford: Blackwell Publishers, 2001. Jones, D. Cambridge English Pronouncing Dictionary. CUP, 2006. Roach, P. English Phonetics and Phonology. CUP, 2000. Roach, P. English Phonetics and Phonology Paperback with Audio CDs (2): A Practical Course. Cambridge: CUP, 2009. Jones, D. English Pronouncing Dictionary (English and English Edition). Cambridge: CUP, 2006. Hewings, M. English Pronunciation in Use Advanced Book with Answers, 5 Audio CDs and CD-ROM (Win 2000/XP). Cambridge: CUP, 2007. O Connor, J. D., Arnold, G. F. Intonation of Colloquial English. Longman, 1973. Volín, J. IPA-Based Transcription for Czech Students of English. Praha: Univerzita Karlova v Praze, Karolinum, 2006.

Požadavky

pro skupinu ZŠFonetický přepis 10-20 slov obsažených v seznamu nesprávně vyslovovaných slov. Přepis nesmí obsahovat žádnou chybu. Poté přečíst některá slova ze stejného seznamu, opět s nulovou tolerancí.pro skupinu SŠStudent se k zápočtu naučí přepisovat symboly IPA a správně vyslovovat slova ze seznamu, který obdrží od vyučujícího. Pro úspěšné složení zápočtu je třeba přepsat a přečíst 19 slov z 20 bezchybně.

Garant

Mgr. Lucie Vopravilová

Vyučující

Mgr. Lucie Vopravilová