Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fonetika a fonologie B (KAA / CFONB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAA / CFONB - Fonetika a fonologie B, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

pro ZŠ1. Podstata přízvuku, jeho úrovně a typy. Tendence v kladení přízvuku. Přízvuk v odvozených slovech a složeninách. Emfatický přízvuk.2. Přízvuk jako suprasegmentální prvek. "Stress patterns".3. Slabé formy.4. Rytmus, rytmické jednotky.5. Výpustka, vázání slov, asimilace.6. Tón, formy intonace, jejich význam.7. Funkce intonace.8. Transkripce.9. Transkripce a čtení textu.10. Shrnutí a opakování celého kurzu.pro SŠ1. Fonetika a fonologie jako lingvistické disciplíny; historie a současnost bádání;funkční přístup; základní pojmosloví oboru.2. Artikulační fonetika, akustická a auditivní fonetika, hláska, typy hlásek ajejich klasifikace.3. Zvuková podoba jazyka a její grafický zápis (fonetická a fonologická transkripce).4. Samohláskový repertoár angličtiny na pozadí češtiny (tj. britské ´Received Pronunciation ´ a americké ´General American English´).5. Samohlásky, jejich tvoření a nácvik výslovnosti. Délka samohlásek v angličtině a češtině.6. Dvojhlásky a trojhlásky v angličtině, jejich tvoření a nácvik výslovnosti.7. Souhláskový repertoár angličtiny na pozadí češtiny (tj. britské ´Received Pronunciation ´ a americké ´General American English´). Klasifikace souhlásek v angličtině.8. Souhlásky anglické fortisové a lenisové. Závěrové souhlásky, jejich tvoření a nácvik výslovnosti.9. Souhlásky - třené, jejich tvoření a nácvik výslovnosti.10. Afrikáty, nazály, a další souhlásky, jejich tvoření a nácvik výslovnosti.11. Nácvik přepisu výslovnosti hlásek pomocí symbolů IPA.12. Členění souvislé řeči, prozodické prostředky (přízvuk, rytmus), změny hlásekv proudu řeči (asimilace, elize).13. Nácvik přepisu výslovnosti v souvislé řeči pomocí symbolů IPA.14. Silná a slabá slabika. Přízvuk u různých typů slov v angličtině.15. Nácvik přepisu výslovnosti pomocí symbolů IPA s ohledem na silnou či slabou formu.16. Intonace, základní intonační kontury v angličtině a jejich funkce.17. Nácvik intonace vět s různými funkcemi v angličtině.18. Anglická ortografie: vztah mezi zvukovou a psanou podobou jazyka.19. Nácvik výslovnosti u studentů středních škol. Možnosti a druhy cvičení, učebnice pro nácvik anglické výslovnosti.20. Národní a regionální varianty angličtiny z hlediska výslovnosti (angličtinana Britských ostrovech, v Americe, Austrálii, Novém Zélandu).

Literatura

Crystal, D. A Dictionary of Linguistics and Phonetics. Oxford: Blackwell Publishers, 2001. Jones, D. Cambridge English Pronouncing Dictionary. CUP, 2006. Roach, P. English Phonetics and Phonology. CUP, 2000. Roach, P. English Phonetics and Phonology Paperback with Audio CDs (2): A Practical Course. Cambridge: CUP, 2009. Jones, D. English Pronouncing Dictionary (English and English Edition). Cambridge: CUP, 2006. Hewings, M. English Pronunciation in Use Advanced Book with Answers, 5 Audio CDs and CD-ROM (Win 2000/XP). Cambridge: CUP, 2007. O Connor, J. D., Arnold, G. F. Intonation of Colloquial English. Longman, 1973. Volín, J. IPA-Based Transcription for Czech Students of English. Praha: Univerzita Karlova v Praze, Karolinum, 2006.

Požadavky

pro ZŠPísemná část:1. Fonetický přepis neznámého textu (souvislé pasáže, zhruba 350 znaků textu). Přepis smí obsahovat maximálně 15 chyb, přičemž slova ze seznamu nesprávně vyslovovaných slov musejí být naprosto správně.2. Zodpovězení dvou teoretických otázek.Ústní část:3. Přečíst předem připravený text na úrovni C1, délka zhruba A5-A4. Student má prokázat, že si na dobré úrovni osvojil většinu probíraných jevů. pro SŠZkouška se skládá z písemné a ústní části. V písemné části student obdrží jeden z deseti anglických textů, jehož výslovnost přepíše pomocí IPA symbolů. Ústní část obsahuje praktickou zkoušku, při které student bezchybně přečte jeden z předložených deseti textů. Dále prokáže teoretické vědomosti z oboru anglické fonetiky a fonologie. Témata teoretické části zkoušky vycházejí z témat přednášek a seminářů.

Garant

Mgr. Lucie Vopravilová

Vyučující

Mgr. Lucie Vopravilová