Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy lexikologie (KAA / CZLEX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAA / CZLEX - Základy lexikologie, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět studia lexikologie, vztah lexikologie a lexikografie, základní jednotka zkoumání (slovo a lexém) a její charakteristické rysy, slovo jako znak, centrum a periférie systému slovní zásoby.2. Základy lexikální sémantiky: denotační a konotační významové složky; lexikálně-sémantické vztahy mezi slovy.3. Slovotvorba a jiné způsoby obohacování slovní zásoby 1: derivace, kompozice, konverze, zpětná derivace, křížení slov, abreviace.4. Slovotvorba a jiné způsoby obohacování slovní zásoby 2: frazeologismy, idiomy, kolokace, změna významu, metaforické a metonymické přenesení významu, přejímání slov z jiných jazyků.

Literatura

PEPRNÍK, J. English Lexicology. Praha: VUP, 1998. VACHEK, J. Chapters from Modern English Lexicology and Stylistics. Praha: SPN, 1991. ČERMÁK, F. Lexikon a sémantika. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2010. ŠTEKAUER, P., ed. Rudiments of English Linguistics. Prešov: Slovacontact, 2000.

Požadavky

1. Aktivní účast v seminářích a domácí příprava zadaných úkolů pro práci v semináři.2. Úspěšné složení zápočtového testu, který prověří znalosti v rozsahu látky probírané ve výuce a vybraných kapitolách ze základní studijní literatury.

Garant

Mgr. Renata Tomášková, Dr.

Vyučující

Mgr. Renata Tomášková, Dr.