Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy stylistiky (KAA / CZST)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAA / CZST - Základy stylistiky, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Stylistika jako součást textové lingvistiky, předmět a metody jejího zkoumání, slohotvorní činitelé, roviny stylistické analýzy.2. Mluvené projevy: jazyk konverzace, autentický a stylizovaný dialog.3. Jazyk masových sdělovacích prostředků: zpravodajství a publicistika, vybrané novinové a časopisecké žánry.4. Jazyk reklamy.5. Odborný styl a jeho žánry, populárně naučné texty.

Literatura

VACHEK, J. A Linguistic Characterology of Modern English. Praha: SPN, 1992. VACHEK, J. Chapters from Modern English Lexicology and Stylistics. Praha: SPN, 1991. CRYSTAL, D., DAVY, D. Investigating English Style. London: Longman, 1969. Halliday, M.A.K., Hasan, R. Language, Context and Text: aspects of language in social. Oxford: Oxford University Press, 1985. SIMPSON, P. Stylistics. A resource book for students. London: Routledge, 2004. URBANOVÁ, L. Stylistika anglického jazyka. Brno: Barrister and Principal, 2008. COOK, G. The Discourse of Advertising. London: Routledge, 2003.

Požadavky

1. Studium zadané literatury a příprava analýz textů tak, aby se student mohl aktivně účastnit diskuse v semináři.2. Předmět je zakončen zkouškou. Zkouška je písemná. Test předpokládá znalosti, jejichž rozsah je vymezen tématy seminářů a doporučenou literaturou. Test je koncipován tak, aby nezkoušel pouze zvládnutí terminologie a věcných znalostí, ale také jejich aplikaci při práci s textem a schopnost doložit je příklady.

Garant

Mgr. Renata Tomášková, Dr.

Vyučující

Mgr. Renata Tomášková, Dr.