Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny USA (KAA / EDEUS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAA / EDEUS - Dějiny USA, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Nejstarší historie USA. Proces objevování kontinentu, první kolonisté.2. Osídlení amerického kontinentu Evropany, britské kolonie a období před Válkou za nezávislost.3.Válka za nezávislost - důvody vedoucí ke konfliktu, jeho průběh a důsledky.4. Zrod republiky. Počáteční období existence USA, první prezidenti (Washington, Jefferson a další).5. Devatenácté století, Občanská válka- charakteristika obou soupeřících stran, důvody střetu a průběh války.6. Období rekonstrukce. Vliv Občanské války na politickou, ekonomickou i společenskou situaci v USA.7. Přelom 19. a 20. století. Období změn, růst kapitalismu a jeho reflexe ve všech oblastech života.8. První světová válka. Zapojení USA do konfliktu v Evropě, příčiny a důsledky.9. Éra hospodářského růstu na počátku 20. století a krach na newyorské burze. Ekonomická krize ve 30. letech 20. století.10. Druhá světová válka. Otevření druhé fronty, zapojení USA do bojů, vliv konfliktu na život v USA.11. Válka v Koreji, Studená válka.12. Konflikt ve Vietnamu. Šedesátá léta v USA - Hnutí za občanská práva, období občanských nepokojů.13. Druhá polovina 20. století a počátek 21. století: kubánská krize, Watergate, válka v Perském zálivu, 11.září 2001 atd.

Získané způsobilosti

Student získá přehled o historickém vývoji Spojených států amerických, který mu umožní pochopit současné dění v zemi, zároveň rozvíjí svou schopnost odhalovat souvislosti, logicky třídit získané informace a dávat je do širšího kontextu. Student si procvičí svou schopnost pracovat s prezentovanými informacemi a podrobit je kritice.

Literatura

TINDALL, G.B. America: a narrative history. New York: W.W. Norton & Company, Inc., 2000. O´CALLAGHAN, B. An Illustrated History of the USA. Essex: Longman, 1990. MORRIS, R.B., ed. Encyclopedia of American History. New York: HarperCollins Publishers, Inc., 1996. PURVIS, T. L. Encyklopedie dějin USA. Praha: Ivo Železný, 2000. HOLEŠOVÁ, A., KOLÁŘ, S. Module 2C. Selected Chapters from American Studies. Ostrava: Ostravská univerzita, 2004.

Požadavky

1. Aktivní účast v hodinách.2. Absolvování písemné zkoušky založené na prezentovaných informacích a informacích získaných v rámci samostudia (minimální úspěšnost 70% z 50 bodů).

Garant

doc. PhDr. Stanislav Kolář, Dr.

Vyučující

Mgr. Andrea Holešová, Ph.D.doc. PhDr. Stanislav Kolář, Dr.