Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Morfologie (KAA / FMORF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAA / FMORF - Morfologie, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Morfologie: slovo, flektivní a derivativní morfologie.2. Gramatické kategorie substantiv: číslo podstatných jmen.3. Kategorie počitatelnosti a určenosti (determination).4. Rod podstatných jmen, pojem gramatického a přirozeného rodu.5. Vyjadřování pádu u substantiv.6. Sloveso: slovesné formy, slovesa pomocná a modální.7. Vyjadřování modality: epistemická a deontická modalita, modální slovesa.8. Gramatické kategorie sloves: souhra aspektu, slovesného času a způsobu.9. Systém anglických časů.10. Neurčité tvary slovesné; participium, infinitiv, gerundium.11. Zájmena.12. Přídavná jména a příslovce, srovnávání a stupňování.13. Číslovky, předložky a spojky.

Získané způsobilosti

Student rozvíjí jazykové dovednosti v oblasti anglické morfologie a aplikuje je na texty: student si osvojuje základní terminologii morfologie současné angličtiny a dokáže provést komplexní morfologickou analýzu. Student si nacvičuje dovednost konfrontovat angličtinu s češtinou z perspektivy morfologie.

Literatura

MARTINET, A. V., THOMSON, A. J. A Practical English Grammar. Exercises 1, 2. Oxford: OUP, 1991. GREENBAUM, S., QUIRK, R. A Student s Grammar of the English Language. London: Longman, 1990. HAIS, K. Anglická mluvnice. Praha: SPN, 1991. WEBEROVÁ, M., KÁŇOVÁ, J. Anglická morfologie I. Ostrava, 2003. nullnullWEBEROVÁ, M. Anglická morfologie IV. Ostrava, 2004. Carter, R., McCarthy, M. Cambridge Grammar of English: A Comprehensive Guide: Spoken and Written English: Grammar and Usage. Cambridge: Cambridge University Press, 2006. ALEXANDER, L.G. Longman English Grammar. London, 1988. BIBER, D., JOHANSSON, S., LEECH,G., CONRAD, S., FINEGAN, E. Longman Grammar of Spoken and Written English. Harlow, 1999. DUŠKOVÁ, L. a kol. Mluvnice současné angličtiny na pozadí češtiny. Praha: Academia, 1994.

Požadavky

1. Aktivní 80 % účast na seminářích (jsou povoleny dvě absence),2. průběžná domácí příprava na seminář,3. 75 % úspěšnost v písemném testu z probrané látky (nabízí se jeden opravný termín),4. vypracování a odevzdání korespondenčních úkolů v požadované kvalitě.

Garant

prof. PhDr. Stanislav Kavka, CSc.

Vyučující

Mgr. Tereza Guziurováprof. PhDr. Stanislav Kavka, CSc.