Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Syntax (KAA / FSYNT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAA / FSYNT - Syntax, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Syntax, pojem věta, základní terminologie.2. Jmenná a slovesná fráze.3. Věta jednoduchá a větné členy - analýza SPOCA.4. Typy sloves - tranzitivita.5. Slovosled v anglické větě, pasívum.6. Shoda podmětu s přísudkem.7. Vyjadřování záporu v angličtině.8. Typy vět s ohledem na jejich formu a funkci: oznamovací věta, otázka, rozkaz, zvolání.9. Souvětí a jeho typy.10. Vztah závislosti: obsahové a vztažné věty.11. Věty s neurčitým slovesným tvarem a neslovesné věty.12. Vztah koordinace a jeho vyjadřování.13. Koncept tzv. information packaging ve větě.

Získané způsobilosti

Student rozvíjí jazykové dovednosti z oblasti morfologie a aplikuje je na oblast anglické syntaxe: student si osvojuje základní terminologii syntaxe současné angličtiny a dokáže provést komplexní syntaktickou analýzu jednoduché věty. Student si nacvičuje dovednost konfrontovat angličtinu s češtinou z perspektivy syntaxe.

Literatura

LEECH, G. N., SVARTVIK, J. A Communicative Grammar of English. Harlow: Longman, 1991. MARTINET, A. V., THOMSON, A. J. A Practical English Grammar. Exercises 1, 2. Oxford: OUP, 1991. GREENBAUM, S., QUIRK, R. A Student s Grammar of the English Language. London: Longman, 1990. QUIRK, R. A University Grammar of English. Ismaning: Longman, 1991. nullCARTER, R., MCCARTHY, M. Cambridge Grammar of English: a Comprehensive Guide. Cambridge: CUP, 2006. SVOBODA, A. Lectures on English Syntax. Ostrava: OU, 1995. DUŠKOVÁ, L. a kol. Mluvnice současné angličtiny na pozadí češtiny. Praha: Academia, 1994. DUŠKOVÁ, L. Syntax současné angličtiny. Sbírka textů a příkladů k syntaktickému rozboru. Praha: Karolinum, 2000.

Požadavky

1. Aktivní účast v seminářích, docházka 80% (jsou povoleny dvě absence),2. průběžná domácí příprava na semináře,3. vypracování a odevzdání korespondenčních úkolů v požadované kvalitě,4. zkouška: získání min. 75% v obou částech zkoušky, v písemné i ústní části.Zkouška sestává z písemné a ústní části: písemnou část tvoří prakticky zaměřený gramatický test na morfologické a syntaktické jevy, ústní část je pohovor vedený na základě zadaných okruhů (a viz sylaby obou předmětů) z obou předmětů FSYNT a FMORF.

Garant

prof. PhDr. Stanislav Kavka, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Stanislav Kavka, CSc.Mgr. Gabriela Zapletalová, Ph.D.