Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lexikologie (KAA / LEXIK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAA / LEXIK - Lexikologie, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Charakteristika lexikologie jako lingvistické disciplíny, její obsah a úkoly.2. Lexikografie jako součást nauky o slovní zásobě.3. Vznik pojmenování a motivovanost. Vztah významu a formy (sémaziologie a onomaziologie).4. Lexikální struktura, tvoření významů (paradigmatické a syntagmatické vztahy).5. Definice slova a lexému a jejich vztah, lexikální jednotka, ikona, znak, symbol.6. Sémanticko-onomaziologická derivace (metafora, metonymie, synekdocha).7. Vznik nových významů (polysémie, homonymie, antonymie, synonymie, hyponymie).8. Slovní zásoba a její vývoj, pojmy centrum - periferie, slovotvorná pole.9. Tvoření slov a pojmenování v angličtině (derivace, kompozice, kolokace, konverze).10. Slova zkratková a jejich typy, 'clippings', 'coinages', 'blends', kalky.11. Diferenciace slovní zásoby angličtiny (teritoriální, sociální, stylistická a časová).12. Diferenciace slovní zásoby angličtiny dle původu (přejímání a výpůjčky z cizích jazyků).13. Frazeologie a idiomatická spojení.

Získané způsobilosti

Student získává teoretické i praktické znalosti z oblasti lexikologie, lexikální sémantiky a slovotvorby včetně frazeologie a lexikografie současné angličtiny. Získává vědomostí z oblasti anglické slovotvorby, praktické znalosti se procvičují především v problematice frazeologismů, idiomů, kolokací a vlastních jmen. Srovnává lexikální rozdíly mezi angličtinou a češtinou z hlediska diachronního a synchronního.

Literatura

ŠTEKAUER, P. A Course in English Word-Formation. Košice: UPJŠ, 1992. HLADKÝ, J. A Functional Onomatology of English. Brno: VMU, 1995. VACHEK, J. A Linguistic Characterology of Modern English. Praha: SPN, 1992. FILIPEC, J., ČERMÁK, F. Česká lexikologie. Praha: Academia, 1994. PEPRNÍK, J. English Lexicology. Praha: VUP, 1998. KVETKO, P. Exercises and Tests in English Lexicology. Bratislava: PdFUK, 2000. VACHEK, J. Chapters from Modern Lexicology and Stylistics. Praha: SPN, 1991. ADAMS, V. Introduction to Modern English Word-Formation. London: Longman, 1997. ŠTEKAUER, P., ed. Rudiments of English Linguistics. Prešov: Slovacontact, 2000. ČERNÝ, J., HOLEŠ, J. Sémiotika. Praha, 2004. ISBN 80-7178-832-5.

Požadavky

Předmět je zakončen písemnou zkouškou, u které musí student dosáhnout úspěšnosti minimálně 75%, aby byl hodnocen stupněm "dobře". Požadují se znalosti v rozsahu látky probrané na přednáškách, v seminářích a vycházející z doporučené literatury. Důraz je kladen na schopnost aplikovat teoretické znalosti při práci s textem. Podmínkou připuštění ke zkoušce je 80% aktivní účast v seminářích a vypracování seminární práce na zvolené téma v rozsahu tří stran a její prezentace v semináři.

Garant

Mgr. Markéta Bilanová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Markéta Bilanová, Ph.D.Mgr. Markéta Bilanová, Ph.D.