Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Syntax 4 (KAA / MOS4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAA / MOS4 - Syntax 4, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Věta a souvětí v angličtině a češtině.2. Vztahy koordinace: souvětí souřadné (slučovací a odporovací).3. Souvětí souřadné (vylučovací a důvodové).4. Vztahy subordinace: souvětí podřadné (vedlejší věty obsahové).5. Vedlejší věty vztažné.6. Vedlejší věty příslovečné.7. Subjunktiv a přací věty.8. Větná parcelace.9. Větná redukce (substituce a elipsa).10. Prostředky větné kondenzace.11. Nominalizace.12. Vytýkací konstrukce.13. Problémy slovosledu.

Získané způsobilosti

Student rozvíjí jazykové dovednosti z oblasti syntaxe jednoduché věty a aplikuje je na oblast syntaxe souvětí: student si doplňuje základní terminologii syntaxe současné angličtiny a dokáže provést komplexní syntaktickou analýzu složitého souvětí. Student rozvíjí a dále upevňuje schopnost konfrontovat angličtinu s češtinou z perspektivy syntaxe složitého souvětí.

Literatura

LEECH, G. N., SVARTVIK, J. A Communicative Grammar of English. Harlow: Longman, 1991. MARTINET, A. V., THOMSON, A. J. A Practical English Grammar. Exercises 1, 2. Oxford: OUP, 1991. DANO, F. A Practical English Syntax. Nitra: PdF, 1991. QUIRK, R. A University Grammar of English. Ismaning: Longman, 1991. Carter, R. & M. McCarthy. Cambridge Grammar of English: A Comprehensive Guide: Spoken and Written English: Grammar and Usage. Cambridge: Cambridge University Press, 2006. TÁRNYIKOVÁ, J. Chapters from modern English syntax. [Sv.] 1, (A communicative approach). Olomouc: UP, 1993. SVOBODA, A. Kapitoly z funkční syntaxe. Ostrava: Ostravská univerzita, 1989. SVOBODA, A. Lectures on English Syntax. Ostrava: Ostravská univerzita, 2004. DUŠKOVÁ, L. a kol. Mluvnice současné angličtiny na pozadí češtiny. Praha, 1994. ŠTEKAUER, P., ed. Rudiments of English Linguistics. Prešov: Slovacontact, 2000. Tárnyiková, J. Sentence Complexes in Text. Processing strategies in English and in Czech. Olomouc: UP, 2007. HUDDLESTON, R. et al. The Cambridge Grammar of the English language. Cambridge: CUP, 2002. BLOOR, M., BLOOR, T. The Functional Analysis of English. Oxford: OUP, 2003.

Požadavky

1. Aktivní účast v seminářích, docházka 80 %.2. Průběžná domácí příprava na semináře.3. Vypracování syntaktické analýzy - originální text bude v rozsahu 750slov, délka vlastní analýzy jsou 3normostrany (5400znaků). Požadavky ke zkoušce :Předmět je zakončen soubornou zkouškou z předmětů MOS3-4. Zkouška završí systematické studium anglické gramatiky, a proto kritéria hodnocení studentů požadují její velmi dobrou praktickou i teoretickou znalost. Zkouška má písemnou formu: 1. část zkoušky je zaměřena prakticky na řešení konkrétních příkladů z anglické syntaxe, 2. část zkoušky testuje získané teoretické poznatky a znalosti při práci s textem.

Garant

prof. PhDr. Stanislav Kavka, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Stanislav Kavka, CSc.Mgr. Gabriela Zapletalová, Ph.D.Mgr. Gabriela Zapletalová, Ph.D.