Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Čeština pro překladatele (morf., syntax) (KAA / NCJ1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAA / NCJ1 - Čeština pro překladatele (morf., syntax), Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Genetické zařazení češtiny, mluvená a psaná čeština, jazykový standard a jeho varianty2. Morfematika - typy morfémů, afixy, stavba slovního tvaru3. Slovní druhy - morfologické, syntaktické a sémanticko-syntaktické hledisko4. Substantiva, adjektiva, zájmena5. Slovesa6. Příslovce, předložky, spojky7. Věta a výpověď, typologie věty a větných struktur, stavba věty, větné vzorce, transformace8. Hierarchizace významové struktury věty9. Syntaktické vztahy, způsoby a prostředky jejich vyjadřování10. Větné členy vyjádřené slovními druhy a vedlejší věty11. Výpověď - výpovědní modifikace a komunikační funkce výpovědi12. Aktuální členění a slovosled13. Text a textualita (parametry textu - situativnost, intertextovost aj.)

Získané způsobilosti

Student zná normativní gramatiku češtiny (morfologii a syntax), dobře se v obou systémech orientuje a dokáže je srovnat s morfologickým a syntaktickým systémem současné angličtiny.

Literatura

ČECHOVÁ, M. Čeština - řeč a jazyk. Praha: ISV, 2000. HUBÁČEK, J., JANDOVÁ, E., SVOBODOVÁ, J. Čeština pro učitele. Opava: Vade mecum Bohemiae, 2002. GREPL, M. Gramatické prostředky hierarchizace sémantické struktury věty. Brno: UJEP, 1983. DOKULIL, M. Mluvnice češtiny. Díl [1]. Praha: Academia, 1986. KOMÁREK, M. Mluvnice češtiny. Díl [2], Tvarosloví. Praha: Academia, 1986. DANEŠ, F. Mluvnice češtiny. Díl [3], Skladba. Praha: Academia, 1987. CVRČEK, V. a kol. Mluvnice současné češtiny 1. Jak se píše a jak se mluví. Praha: Karolinum, 2010. JAMEK, V. O patřičnosti v jazyce. Praha: Nakladatelství F. Kafky, 1998. KARLÍK, P., NEKULA, M., RUSÍNOVÁ, Z. (ed). Příruční mluvnice češtiny. Praha: NLN, 2008. GREPL, M. Skladba češtiny. Olomouc: Votobia, 1998. CHLOUPEK, J., ČECHOVÁ, M., MINÁŘOVÁ, E. Stylistika češtiny. Praha: SPN, 1991. ČECHOVÁ, M. Stylistika současné češtiny. Praha: ISV, 1997.

Požadavky

Semináře probíhají v českém jazyce. Zápočet je podmíněn:1. 80% aktivní účastí na seminářích2. samostatným (domácím) řešením písemných cvičení3. 70% úspěšností u písemného testu (nabízí se jedno opakování), které prověří znalosti morfosyntaktických jevů a prostředků současné češtinyPožadavky k zápočtu:Zápočet má formu písemného testu, který je zaměřen prakticky jako všestranná morfologická syntaktická analýza textu v rozsahu látky probrané seminářích a doporučené literatury. Důraz je kladen na schopnost aplikovat získané znalosti při práci s textem. Pro úspěšné absolvování testu je požadováno minimálně 70 % z celkového počtu.

Vyučující

Mgr. Gabriela Zapletalová, Ph.D.