Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Genderová studia 2 (KAA / NGES2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAA / NGES2 - Genderová studia 2, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do problému. Problematika postavení žen ve společnosti.2. Rozbor 4. světové konference OSN o ženách. Audit "Gender a EU".3. - 4. Postavení žen a projevy feminismu v západních zemích (Frieden, Irigaray, de Beauvoir, hooks).5. Postavení žen a projevy feminismu ve východní Evropě (Drakulic)6. - 7. Postavení žen a projevy feminismu etnické Ameriky (Hudson-Weems, Gunn, Anzaldua).8. - 9. Postavení žen a projevy feminismu v Africe a v muslimských zemích (Dolphyne, Aidoo, Ba, Mernissi).10. - 11. Postavení žen a projevy feminismu v Asii a Latinské Americe (Yamada, Narayan, Cisneros).12. Feminismus v České republice. (Šiklová) Stínová zpráva z oblasti rovného zacházení a rovných příležitostí žen a mužů v ČR.13. Shrnutí.

Získané způsobilosti

Student rozvíjí a prohlubuje teoretické znalosti získané v kurzu NGEN1 a aplikuje své poznatky na studium odborných textů. Student také dále rozvíjí schopnost argumentace a práce s textem.

Literatura

NARAYAN, U. Dislocating Cultures: Identities, Traditions, and Third World Feminism. New York: Routledge, 1997. KOLMAR, W., BARTKOWSKI, F. Feminist Theory: A Reader. Mountain View: Mayfield, 2000. DRAKULIC, S. How We Survived Communism and Even Laughed. New York: Vintage, 1992. BA, M. So Long a Letter. Portsmouth: Heinneman, 1989. Stínová zpráva z oblasti rovného zacházení a rovných příležitostí žen a mužů v ČR. DOLPHYNE, F.A. The Emancipation of Women. Accra: University of Legon, 1991. CISNEROS, S. The House on Mango Street. New York: Vintage, 1991. SAEGER, J. The Penguin Atlas of Women in the World. New York: Penguin, 2003. ŠIKLOVÁ, J. Why We Resist Western-Style Feminism. In Transitions. č. 1, 1998. KIRK G., OKAYAWA-REY, M. Women´s Lives: Multicultural Perspectives. Mountain View: Mayfield, 1998.

Požadavky

1. 80% účast na semináři a aktivní zapojení do diskusí.2. Řádná příprava do jednotlivých seminářů. 3. Referát na zadané téma. 4. Anotovaná bibliografie 10 odborných článků nebo esej v rozsahu 10 stran na vybrané téma.

Garant

Mgr. Karla Kovalová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Karla Kovalová, Ph.D.