Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historická mluvnice anglického jazyka 1 (KAA / NHIM1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAA / NHIM1 - Historická mluvnice anglického jazyka 1, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. - 2. Od indoevropského prajazyka ke staré angličtině.3. - 4. Externí historie staré angličtiny.5. - 6. Výslovnost a pravopis staroanglického období.7. - 8. Základní rysy staroanglické morfologie.9. - 10. Charakteristika staroanglické syntaxe.11. - 13. Porovnání gramatického systému gótštiny a staré angličtiny.

Získané způsobilosti

Po absolvování semináře student zná vývoj anglického jazyka v jeho první fázi, v takzvané anglosaštině čili staré angličtině. Je přiměřeně informován také o etapách předchozích na ose indoevropský prajazyk-kentumové jazyky-pragermánština. Umí definovat starou angličtinu z genetické, typologické i sociolingvistické perspektivy. Dokáže číst jednodušší staroanglické texty. Má dobré povědomí o fonologickém, gramatickém a lexikálním plánu anglosaštiny, a tím i zázemí pro komparační analýzu na poli germánských jazyků. Je způsobilý uplatnit získané znalosti ve výuce cizích jazyků, moderní angličtiny především.

Literatura

VACHEK, J. A Brief Survey of the Historical Development of English. Praha: SPN, 1978. STRANG, B. A History of English. London: Methuen, 1970. FISIAK, J. An Outline History of English. Warszawa: PWN, 1993. HLADKÝ, J. Čítanka pro seminář z historického vývoje angličtiny. Brno: Masarykova, 1983. VACHEK, J., FIRBAS, J. Historický pohled na dnešní angličtinu. Praha: SPN, 1966. Vachek, J., Firbas, J. Historický vývoj angličtiny. Brno: FF MU, 1994. KAVKA, J. Nástin dějin anglického jazyka. Ostrava: OU, 1992. KAVKA, J. Past and Present of the English Language. Ostrava: OU, 2009. MACHÁČEK, J. Stručný přehled historického vývoje angličtiny. Praha, 1956.

Požadavky

1. 80 % účast v seminářích.2. Průběžná příprava zadaných úkolů.3. Aktivní přístup k diskusi.Předmět je vyučován v anglickém jazyce.

Garant

prof. PhDr. Stanislav Kavka, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Miroslav Černý, Ph.D.prof. PhDr. Stanislav Kavka, CSc.