Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do idiomatologie 2 (KAA / NIDI2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAA / NIDI2 - Úvod do idiomatologie 2, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Variabilita idiomatických výrazů - část I: lexikální modifikace/variabilita.2. Variabilita idiomatických výrazů - část II: syntaktická flexibilita/variabilita.3. Proces porozumění idiomatickým výrazům - úvod do problematiky z hlediska psycholingvistiky.4. Psycholingvistické aspekty "compositionality" jako komplexního fenoménu - část I.5. Psycholingvistické aspekty "compositionality" jako komplexního fenoménu - část II.6. Psycholingvistické aspekty literárnosti a variability.7. Otázky prediktability (v závislosti na fenoménu kompozicionálnosti).8. Tzv. underlying (root) conceptual metaphors.9. Částečná a plná substituce významu - část I: uvedení do problematiky.10. Částečná a plná substituce významu - část II: "nový" (?) pohled na otázky synonymie.11. Částečná a plná substituce významu - část III: možnosti "interchangeability".12.-13. Speciální témata diplomových a dizertačních prací (dle individuálního výběru).

Získané způsobilosti

Student si analyzuje podrobnosti syntaktických, sémantických a stylistických vlastností idiomatických výrazů. Orientuje se ve specifických problémech komplexního jazykového rozboru, s přihlédnutím k přístupu psycholingvistickému.

Literatura

KAVKA, S. A Book on Idiomatology. Žilina: EDIS, 2003. ELŠÍK, P., KAVKA, S., WEBEROVÁ, M. Idiomaticity and Style in English Language Teaching. Ostrava/Orlová: OU, 2004. CACCIARI, C., TABOSSI, P., ed. Idioms - Processing, Structure and Interpretation. Hillsdale, N. J.: Lawrence Erlbaum Associates, 1993. EVERAERT, M. et al., ed. Idioms - Structural and Psychological Perspectives. Hillsdale, N. J.: Lawrence Erlbaum Associates, 1995. FERNANDO, C. Idioms and Idiomaticity. Oxford: OUP, 1996.

Požadavky

Požadavky na studenta:1. Návštěva přednášek a seminářů a případný podíl na společném projektu (dle zadání vedoucího semináře). Účast v přímé výuce musí být minimálně 75%.2. Samostatné studium vybraných pasáží z doporučených pramenů a přednesení referátu (přednášky) na zvolené / zadané téma. Požadavky k udělení zápočtu:viz Požadavky na studenta.

Garant

prof. PhDr. Stanislav Kavka, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Stanislav Kavka, CSc.