Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Irská literatura (KAA / NIRL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAA / NIRL - Irská literatura, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do studia irské literatury2. Stručný přehled sociokulturních dějin Irska3. Dílo J. Joyce: dědictví realizmu v evropské próze, naturalizmus, symbolizmus, raný modernizmus4. Dílo S. Becketta: absurdní drama, pozdní modernizmus, experimentální próza, postmoderní prvky5. Sean O'Faolain: konflikt mezi tradičním a moderním pojetím irské kultury6. William Trevor: klíčová témata v povídkách W. Trevora, jeho místo v irské povídkové tradici7. Flann O'Brien: klíčová témata v díle F. O'Briena, jeho místo v irské narativní tradici, satirický přístup k tradičnímu pojetí irské národní identity8. J. M. Synge: klíčová témata v díle Syngea, jeho význam pro pojetí irské národní identity. "The stage Irishman"9. Brian Friel: dědictví kolonializmu. Irská národní identita jako protiváha vůči britské kultuře10. W. B. Yeats: jeho význam pro pojetí irské historie a národní identity. Mytologie, spiritualita, okultizmus11. Irsko v poezii: Louis MacNeice, Seamus Heaney, Paul Muldoon

Získané způsobilosti

Student získává ucelený přehled tématu a orientuje se v hlavních proudech a tendencích irské literatury. Dokáže analyzovat a interpretovat literární dílo v souvislostech; aplikuje přitom kulturně-historické i literárněvědné znalosti. Srovnává různé přístupy k materiálu a kriticky pracuje se zdroji.

Literatura

TREVOR, W. Collected Stories. London: Penguin, 1993. JOYCE, J. Dubliners. London: Penguin, 1992. BECKETT, S. Endgame. London: Faber and Faber, 1958. BECKETT, S. Four Novellas. London: Penguin, 1977. ARDAGH, J. Ireland and the Irish. London: Penguin, 1995. Other works will be recommended and/or distributed during the course of the seminars. GONTARSKI, S. E., ed. Samuel Beckett: The Complete Short Prose. New York: Grove Press, 1995. YEATS, W. B. The Collected Poems. New York: Macmillan, 1956. O FAOLAIN, S. The Collected Stories of Sean O Faolain. London: Constable, 1983. SYNGE, J. M. The Playboy of the Western World. New York: Harper & Row, 1993. O BRIEN, F. The Poor Mouth. London: HarperCollins, 1993. FRIEL, B. Translations. London: Faber & Faber, 1981. JOYCE, J. Ulysses. New York: Vintage Books, 1922.

Požadavky

Předmět je vyučován v anglickém jazyce a zakončen zápočtem. Zápočet je podmíněn:80% účastísamostatným studiem textů zadaných průběžně během semestruvypracováním písemného referátu k zadanému tématu

Garant

Mgr. Christopher Hopkinson, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Christopher Hopkinson, Ph.D.