Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kontrastivní analýza (KAA / NKONA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAA / NKONA - Kontrastivní analýza, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod - zásady kontrastivní analýzy. Hlavní typologické rozdíly mezi češtinou a angličtinou.2. Fonologie.3. Substantivum: pád a rod.4. Čas a slovesný vid.5. Trpný rod.6. Modalita.7. Reflexivita.8. Anglické gerundium a české slovesné substantivum.9. Negace.10. Proformy: zájmena, elipsa a substituce.11. Funkční větná perspektiva (1).12. Funkční větná perspektiva (2).13. Vytýkací konstrukce. Komplexní kondenzace.

Získané způsobilosti

Student získává základní přehled o klíčových kontrastivních rozdílech mezi češtinou a angličtinou. Orientuje se v jazykových systémech na různých úrovních jazyka. Rozvíjí a upevňuje schopnost lingvistické analýzy a dokáže se orientovat v relevantní odborné literatuře. Aplikuje získané znalosti na samostatný rozbor paralelních textů.

Literatura

LEECH, G., SVARTVIK, J. A Communicative Grammar of English. London: Longman, 1992. QUIRK, R., GREENBAUM, S. et al. A Grammar of Contemporary English. London: Longman, 1972. VACHEK, J. A Linguistic Characterology of Modern English. Praha: SPN, 1992. JAMES, C. Contrastive Analysis. Harlow: Longman, 1980. KNITTLOVÁ, D. K teorii i praxi překladu. Olomouc: UP, 2003. DUŠKOVÁ, L. a kol. Mluvnice současné angličtiny na pozadí češtiny. Praha: Academia, 1994. MATHESIUS, V. Obsahový rozbor současné angličtiny na základě obecně lingvistickém. Praha: Nakladatelství ČSAV, 1961. DUŠKOVÁ, L. Studies in the English Language, Part I. Praha: Karolinum, 1999. DUŠKOVÁ, L. Studies in the English Language, Part II. Praha: Karolinum, 1999.

Požadavky

Výuka předmětu je ukončena zápočtem, který student získá za předpokladu, že vyhověl požadovanému 80% kritériu aktivní účasti v seminářích. Dalším kritériem je řešení všech písemných cvičení zadaných průběžně během semestru a 75% úspěšnost v písemném testu z probrané látky (nabízí se jeden opravný termín).

Garant

Mgr. Christopher Hopkinson, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Christopher Hopkinson, Ph.D.