Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literatura anglického středověku (KAA / NLANS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAA / NLANS - Literatura anglického středověku, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Uvedení do světa anglického středověku.2. Staroanglická poezie a poetika.3. Staroanglická hrdinská poezie a Béowulf.4. Staroanglická náboženská a elegická poezie.5. Staroanglická próza.6. Počátky středoanglické literatury.7. Geoffrey Chaucer a jeho doba.8. Canterburské povídky I.9. Canterburské povídky II.10. Návrat aliterace.11. Alegorická díla.12. Středověké drama.13. Pozdně středověké texty.

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu má student velmi dobrou znalost dějin anglické literatury na Britských ostrovech od počátků v době anglosaské až po období pozdního středověku. Je obeznámen s typickými rysy literatury v této periodě a rovněž s vývojem základních literárních žánrů a forem. Dokáže provést literárně kritickou analýzu středověkých textů a zhodnotit jejich místo v souvislostech celoevropských. Vládne vědomostmi obecně kulturního charakteru. Kriticky pracuje se sekundární oborovou literaturou. Má inspiraci pro další studium. Je způsobilý uplatnit získané znalosti ve výuce cizích jazyků, moderní angličtiny především.

Literatura

FILIP, P. An Outline of Medieval English Literature. Ostrava: OU, 1994. Alexander, M. Biodegradation and Bioremediation. Academic Press San Diego, 1994. ČERMÁK, J. (ed.). Jako když dvoranou proletí pták, Triáda, 2009. HLADKÝ, J. (ed.). Selections from Older English and Scottish Poetry, MU 1996. CAMPBELL, J. (ed.). The Anglo-Saxons, Penguin Books 1991. BENSON, L. (ed.). The Riverside Chaucer, OUP 1988.

Požadavky

1. Průběžná příprava zadaných úkolů. 2. Aktivní přístup k diskusi při rozborech děl. 3. 80 % účast na přednáškách a seminářích.Předmět je vyučován v českém a anglickém jazyce.

Garant

doc. PhDr. Miroslav Černý, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Miroslav Černý, Ph.D.doc. PhDr. Miroslav Černý, Ph.D.