Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jazyková interference (KAA / NNJAI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAA / NNJAI - Jazyková interference, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do teorie a praxe lingvistické interference.Specifická charakteristika interference z češtiny do angličtiny.Fonologická interference.Morfologická interference.Syntaktická interference.Lexikální interference: cizí slova.Lexikálně-sémantická interference.Interference v kolokacích: lexikální a gramatické kolokace.Vybrané příklady pragmatické interference.

Získané způsobilosti

Student získává základní přehled o klíčových problémech jazykové interference. Orientuje se ve hlavních kontrastivních rozdílech mezi češtinou (slovenštinou) a angličtinou. Rozvíjí a upevňuje schopnost identifikovat potenciální interferenční chyby a dokáže se jim vyhýbat v překladatelské praxi. Aplikuje získané znalosti ve kritickém hodnocení psaných textů a dokáže analyzovat příčiny daných interferenčních jevů.

Literatura

VACHEK, J. A Linguistic Characterology of Modern English. Praha: SPN, 1992. SPARLING, D. English or Czenglish?. Praha: SNP, 1989. BAKER, M. In Other Words: A Coursebook in Translation. London and New York: Routledge, 1999. KNITTLOVÁ, D. K teorii i praxi překladu. Olomouc: UP, 2003. DUŠKOVÁ, L. On sources of errors in foreign language learning. IRAL 7, 11-36, 1969. HLADKÝ, J. Zrádná slova v angličtině. Praha: SPN, 1990.

Požadavky

Výuka předmětu je ukončena zápočtem, který student získá za předpokladu, že vyhověl požadovanému 80% kritériu aktivní účasti v seminářích. Dalším kritériem je řešení všech písemných cvičení zadaných průběžně během semestru a 75% úspěšnost v písemném testu z probrané látky (nabízí se jeden opravný termín).

Garant

Mgr. Christopher Hopkinson, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Christopher Hopkinson, Ph.D.