Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociolingvistika (KAA / NNSOL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAA / NNSOL - Sociolingvistika, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. - 2. Jazyk a společnost. Jazykové funkce. Sociologie jazyka. Lingvistika a sociologie. Společenský kontext. Jazyk a jazyková komunita. Konformita a individualismus. Akomodační teorie v jazyce.3. - 4. Jazyk a dialekt. Dialekty regionální. Akcent a dialekt. Standardy a kodifikace. Jazykové varianty : angličtina britská a americká, angličtina australská a jiné varianty anglického jazyka.5. - 6. Jazyk jako nástroj společenského úspěchu. Odraz postoje a motivace v jazykovém chování. Jazykový registr. Substandardní dialekty. Jazyková tabu.7. - 8. Sociální dialekty. Jazyk jako nástroj identifikace se společenskou třídou, profesní a věkovou skupinou. Styl, kontext a registr. Oslovení jako odraz společenských vztahů. Odraz moci v interpersonální komunikaci. Jazykový imperialismus.9. - 10. Jazyk a kultura. Mezikulturní komunikace. Kontext a kultura. Verbální humor v různých jazykových komunitách.11. - 12. "Gender studies" v sociolingvistice. Sociolingvistická charakteristika řečového chování mužů a žen. Společenské normy. Gramatická kategorie rodu v angličtině.13. Sociolingvistický výzkum na makro a mikro úrovni. Metody sociolingvistického výzkumu.

Získané způsobilosti

Studenti získávají vědomosti ze společenskovědní disciplíny zabývající se vztahem mezi jazykem a jeho užitím ve společnosti a zároveň s vlivy společenského dění na jazyk. Studenti dokáží aplikovat teoretické koncepty na konkrétní jazykový materiál a rozvíjejí vnímavost vůči jazykovým prostředkům jednotlivých společenských skupin a dovednosti vybírat jazykové prostředky dle registru.

Literatura

HOLMES, J. An Introduction to Sociolinguistics. London: Longman, 1992. WARDHAUGH, R. An Introduction to Sociolinguistics. Oxford: Blackwell, 2002. BERNSTEIN, B. Class, Codes and Control : Theoretical Studies Towards a Sociology of Language. Routledge and Kegan Paul: London, 1970. GUMPERZ, J. J. Language in Social Groups. Stanford: Stanford University Press, 1971. HUDSON, R. Sociolinguistics. Cambridge: Cambridge University Press, 1996. FASOLD, R. The Sociolinguistics of Language. Blackwell: Oxford, 1990.

Požadavky

Požadavky na studenta Požadavky na studenta:1. Aktivní 80% účast v seminářích.2. Závěrečný zkouškový test z probrané látkyPožadavky ke zkoušcePředmět je ukončen zkouškou, která prověřuje znalosti z předmětu NSOLI. Zkouška bude písemná. Písemná zkouška prověřuje znalost základního pojmosloví oboru, analýza kratšího textu pak schopnost studentů prakticky aplikovat získané poznatky v praxi.

Garant

doc. PhDr. Miroslav Černý, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Miroslav Černý, Ph.D.doc. PhDr. Miroslav Černý, Ph.D.