Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historická mluvnice anglického jazyka (KAA / SHIML)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAA / SHIML - Historická mluvnice anglického jazyka, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Postavení angličtiny mezi germánskými jazyky.2. Standardizace angličtiny v díle Dr. Samuela Johnsona.3. Severský element ve střední a nové angličtině.4. Anglonormanský a francouzský vliv na angličtinu.5. Jazyk G. Chaucera - část 1.6. Jazyk G. Chaucera - část 2.7. Spontánní a kombinatorické změny fonologického systému.8. Celková jazyková analýza vybraných pasáží středoanglických textů.9. Problematika anglického pravopisu. Možnosti zjednodušování pravopisu.10. Fonetické změny od stavu indoevropského do pragermánštiny a dále do staré angličtiny.11. Charakteristika slovní zásoby staré angličtiny.12. Zjednodušování gramatického systému angličtiny. Analytické tendence.13. Jazyková analýza ilustrativních staroanglických textů.

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu student zná vývoj anglického jazyka ve všech jeho fázích. Umí je definovat z genealogické, typologické a sociolingvistické perspektivy. Dokáže číst jednodušší staroanglické, středoanglické a raně novoanglické texty. Má dobré povědomí o fonologickém, gramatickém a lexikálním plánu těchto všech období. Je způsobilý uplatnit získané znalosti ve výuce cizích jazyků, moderní angličtiny především.

Literatura

VACHEK, J. A Brief Survey of the Historical Development of English. Praha: SPN, 1978. DILLARD, J. L. A History of American English. London, New York: Longman, 1992. STRANG, B. A History of English. London: Methuen, 1970. FISIAK, J. A Short Grammar of Middle English. Warszawa: PWN, 1996. FISIAK, J. An Outline History of English. Warszawa: PWN, 1993. HLADKÝ, J. Čítanka pro seminář z historického vývoje angličtiny. Brno: Masarykova, 1983. VACHEK, J., FIRBAS, J. Historický pohled na dnešní angličtinu. Praha: SPN, 1966. KAVKA, J. Nástin dějin anglického jazyka. Ostrava: OU, 1992. MACHÁČEK, J. Stručný přehled historického vývoje angličtiny. Praha, 1956.

Požadavky

1. Aktivní účast na přednáškách.2. Předložení seminární práce na zvolené téma.3. Samostatná domácí příprava vybraných textů.Předmět je vyučován v anglickém jazyce.

Vyučující

doc. PhDr. Miroslav Černý, Ph.D.