Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Český jazyk (KCJ / 6PHDR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCJ / 6PHDR - Český jazyk, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Jazyk - podstata, charakter a funkce; jazyk a jeho rozvrstvenost; jazykověda a její disciplíny; vývoj lingvistického myšlení, strukturalismus; vznik a vývoj slovanských jazyků; vývojové tendence ve slovní zásobě a v gramatice; vztah fonetiky a fonologie; fonologický systém současné češtiny; problémy ortoepie a ortografie; lexikologie, její předmět a metody; onomaziologické postupy slovotvorné a sémantické; systémovost české slovní zásoby; způsoby obohacování slovní zásoby; česká lexikografie; frazeologie; problematika slovních druhů; vývojové tendence ve skloňování a časování; mluvnické kategorie jmen a sloves; syntax, výstavbové roviny výpovědi; syntaktické vztahy, větné členy; souvětí, větné struktury; stylistika a její metody; slohotvorní činitelé; stylové oblasti; rétorika a její systematika; dialekty a sociolekty; jazyková kultura - cíle a klasifikace.

Získané způsobilosti

Prokázání znalostí z lingvistiky a oboru český jazyk

Požadavky

1. Požadavky na rigorózní práci - rigorózní práce (v rozsahu minimálně100 stran) je zpracována nejméně na úrovni práce diplomové, tematicky je zaměřena na český národní jazyk v širokém smyslu, tj. na problematiku jeho současného stavu, vývojových tendencí v jednotlivých rovinách (zvukové, lexikální, gramatické, stylistické) a na jazykovou kulturu.2. Části státní rigorózní zkoušky z Českého jazyka a literatury (specializace Český jazyk) a. obhajoba rigorózní práce b. filozofie - prověřuje orientační schopnost v dějinách filozofie a jejího vztahu k metodám jazykovědného zkoumání c. obecné teoretické znalosti o českém jazyce 3. Literatura a okruhy k SZR o Čermák, D.: Jazyk a jazykověda. Přehled a slovník. Praha 1997 o Lotko, E.: Slovník lingvistické terminologie pro filology. Olomouc 1998 o Palková, Z.: Fonetika a fonologie češtiny. Praha 1994 o Čechová, M.: Čeština - řeč a jazyk. Praha o Kol.: Mluvnice češtiny 1,2,3. 1986, 1987 o Kol.: Příruční mluvnice češtiny. Praha 2000 o Filipec - Čermák: Česká lexikologie. Praha 1985 o Český národní korpus. Internet (http://ucnk.ff.cuni.cz//cnc.) o Čechová a kol.: Stylistika současné češtiny. Praha 1997 o Hrbáček,J.: Nárys textové syntaxe spisovné češtiny. Praha 1997 o Spisovná čeština a jazyková kultura I, II. 1995 o Daneš a kol.: Český jazyk na přelomu tisíciletí. Academia 1997 o Encyklopedický slovník češtiny. Lidové noviny, 2002 o Časopisy Naše řeč, Slovo a slovesnost