Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Běžně mluvený český jazyk (KCJ / BMLCJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCJ / BMLCJ - Běžně mluvený český jazyk, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Postavení běžně mluvených komunikátů v rámci stratifikace češtiny.2. Specifické rysy mluvených textů.3. Metody sběru a zpracování jazykového materiálu.4. Zásady kvantitativní analýzy textu.5. Práce s lingvistickým softwarem QUITA.6. Stylometrické indexy.

Získané způsobilosti

- znalost významu dialektologie a sociolingvistiky - zvládnutí základní terminologie oboru- dovednost využití metod výzkumu mluveného jazyka- dovednost rozpoznat různé komunikační situace - dovednost sběru autentického materiálu- schopnost orientace v autentickém jazykovém materiálu- schopnost orientace v autentickém jazykovém materiálu- dovednost fonetického přepisu mluvených textů

Literatura

Encyklopedický slovník češtiny. Praha, 2002. Těšitelová, M. Kvantitativní lingvistika. Praha, 1987. Čech, R. a kol. Metody kvantitativní analýzy (nejen) básnických textů. Olomouc, 2014. Müllerová, O. a kol. Mluvená čeština v autentických textech. Jinočany, 1992. Kubát, M. a kol. QUITA. Quantitative Index Text Analyzer. Lüdensheid, 2014. Čechová, M. a kol. Současná stylistika. Praha, 2008. Bogoczová, I. a kol. Tváře češtiny. Ostrava, 2000. Wimmer, G. a kol. Úvod do analýzy textov. Bratislava, 2003.

Požadavky

Výuka předpokládá min. 70% docházku do hodin a jistou míru samostatné přípravy studenta (pořízení nahrávky, zhotovení přepisu, analýza textu). Podmínkou udělení zápočtu je průběžné plnění úkolů a aktivní práce na semináři.

Garant

doc. PhDr. Irena Bogoczová, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Irena Bogoczová, CSc.doc. PhDr. Eva Jandová, Ph.D.Mgr. Miroslav Kubát