Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Čeština pro cizince 2 (KCJ / CECI2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCJ / CECI2 - Čeština pro cizince 2, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Opakování základní gramatiky.2. Stupňování adjektiv a adverbií.3. Futurum.4. Instrumentál a lokál.5. Genitiv a dativ.6. Opakovací lekce.7. Kondicionál.8. Imperativ. Vokativ.9. Vybrané problémy ze slovotvorby (např. deminutiva, tvoření adjektiv).10. Opakovací lekce.11. Předložkové vazby. Spojovací výrazy.12. Spisovná norma a útvary nespisovné - základní charakteristika.13. Opakovací lekce.

Získané způsobilosti

? Zvýšení dovednosti komunikace v češtině? zvládnutí spisovné normy

Literatura

ADAMOVIČOVÁ, A.-HRDLIČKA, M.-IVANOVOVÁ, D. Basic Czech 2. Praha: Karolinum, 2007. TRNKOVÁ, A. Cvičení z české mluvnice pro cizince. Praha, 1998. LUTTEREROVÁ, J. Česká slovní zásoba a konverzační cvičení. Praha, 1994. BISCHOFOVÁ, J.-HASIL, J.-HRDLIČKA, M., aj. Čeština pro středně a více pokročilé. Praha, 1999. HOLÁ, L. New Czech Step by Step. Praha: Akropolis, 2008. TRNKOVÁ, A. Textová cvičebnice českého jazyka pro zahraniční studenty I-II. Praha, 1994. CONFORTIOVÁ, H.-CVEJNOVÁ, J.-ČADSKÁ, M. Učebnice češtiny pro výuku v zahraničí I-III. Praha: Karolinum, 2003. VINOPALOVÁ, H. Základní mluvnice češtiny pro zahraniční studenty. Praha, 1999.

Požadavky

Zahraniční student si v předmětu rozšíří a upevní znalosti českého jazyka získané v CECI1. Podmínkou pro udělení zápočtu je úspěšné zvládnutí průběžných gramatických testů, vypracování zadaných domácích písemných a ústních úkolů, úspěšnost při konverzačních cvičeních (úspěšnost min. 70%). Závěrečný test prověří probrané gramatiky a slovní zásoby (úspěšnost min. 70%).

Garant

doc. Mgr. Jaroslav David, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Jaroslav David, Ph.D.doc. PhDr. Eva Jandová, Ph.D.PhDr. Lucie Radková, Ph.D.