Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly z dějin lingvistiky (KCJ / DECLI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCJ / DECLI - Kapitoly z dějin lingvistiky, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Počátky zájmu o jazyk v předhistorickém období.2. Zájem o jazyk ve starověku.3. Vývoj písma.4. Zájem o jazyk ve středověku.5. Vznik historické a srovnávací jazykovědy v 19. stol.6. Nové směry z přelomu 19. a 20. stol.7. Strukturální lingvistika, F. de Saussure.8. Pražský lingvistický kroužek.9. Kodaňská škola, další směry evropského strukturalismu.10. Strukturalismus v Americe.11. Generativní a transformační mluvnice, N. Chomsky.12. Psycholingvistika, sociolingvistika.13. Lingvistické přístupy k mluvenému textu.Program seminářů (konají se ve dvouhodinových blocích jednou za 14 dní):1. Vznik časopisů Naše řeč a Slovo a slovesnost.2. Teze Pražského lingvistického kroužku.3. Osobnosti PLC a jejich dílo.4. Osobnosti PLC a jejich dílo.5. Rozvíjení aktuálního členění věty do funkční větné perspektivy.6. Vývoj názorů na postavení obecné češtiny v rámci národního jazyka.7. Korpus národního jazyka českého.

Získané způsobilosti

- znalost vývoje lingvistického myšlení od počátků zájmů o jazyk po začátek 20. století- schopnost posoudit důležitost Pražského lingvistického kroužku pro další vývoj jazykovědy u nás i ve světě- znalost důležitých mezníků ve vývoji lingvistiky- znalost nejvýznamnějších lingvistických škol 20. století- schopnost vnímat vývoj lingvistiky ve vztahu k vývoji jiných věd - psychologie, kybernetiky, filozofie, kognitivní vědy aj.- dovednost referovat o zvoleném tématu

Literatura

SAUSSURE, F. de Kurs obecné lingvistiky. Praha: Odeon, 1996. ČERNÝ, J. Dějiny lingvisitiky. Olomouc: Votobia, 1996. ISBN 80-85885-96-4.JAKOBSON, R. Dialogy. Praha: Český spisovatel, 1993. Encyklopédia jazykovedy. Bratislava: Obzor, 1993. CHOMSKY, N. Jazyk a zodpovednosť. Bratislava: Archa, 1995. U základů pražské jazykové školy. Praha: Academia, 1970. ANZENBACHER, A. Úvod do filozofie. Praha: SPN, 1991. HELBIG, G. Vývoj jazykovědy po roce 1970. Praha: Academia, 1991. Z klasického období pražské školy 1925-1945. Praha: Academia, 1972.

Požadavky

Podmínkou pro získání zápočtu je aktivní práce ve výuce a vypracování krátkého referátu (cca 5 stran) k některému z témat cvičení.

Garant

doc. PhDr. Eva Jandová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Eva Jandová, Ph.D.Mgr. Radek Čech, Ph.D.doc. PhDr. Eva Jandová, Ph.D.