Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fonetika a fonologie (KCJ / FFONL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCJ / FFONL - Fonetika a fonologie, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Disciplíny zabývající se studiem řeči.2. Zvukový projev a jeho záznam. Fonetická transkripce.3. Základní fonetické pojmy.4. Organogenetická (artikulační, fyziologická) fonetika.5. Akustická a auditivní fonetika.6. Zvuková stavba souvislé řeči.7. Změny realizací v souvislé řeči.8. Základní pojmy z fonologie.9. Fonémy současné češtiny a jejich realizace.10. Fonické prostředky souvislé řeči a jejich využití v češtině.11. Zákonitosti spojování fonémů v češtině a výběru jejich alofonů.12. Ortofonie a ortoepie - problematická místa.13. Výslovnost přejatých slov.

Získané způsobilosti

- poznání zvukové stránky českého jazyka z hlediska fonetického a fonologického - znalost fonetické a fonologické terminologie- znalost výslovnostní normy spisovné češtiny- schopnost teoretické a praktické komplexní fonetické a fonologické analýzy mluveného projevu- schopnost foneticky transkribovat text

Literatura

HŮRKOVÁ, J. Česká výslovnostní norma. Praha: Sciencia, 1995. KARLÍK, P.-NEKULA, M.-PLESKALOVÁ, J., eds. Encyklopedický slovník češtiny (hesla o fonetice a fonologii). Praha: NLN, 2002. PALKOVÁ, Z. Fonetika a fonologie češtiny. 2. vyd. Praha: Karolinum, 1997. KRČMOVÁ. M. Fonetika a fonologie. In Příruční mluvnice češtiny KARLÍK, P.-NEKULA, M.-RUSÍNOVÁ, Z., eds., 2., opravené vyd. s. 21-64. KRČMOVÁ, M. Úvod do fonetiky a fonologie pro bohemisty. 3. vyd. Ostrava: Ostravská univerzita 2008. KOŘÍNEK, J. M.-ERHART, A. Úvod do fonologie. Praha: Academia, 2000. HONZÁKOVÁ, M.-HONZÁK, F.-ROMPORTL, M. Čteme je správně. Slovníček výslovnosti cizích jmen. 3. doplněné vydání. Praha: Albatros, 2004. HÁLA, B. Fonetické obrazy hlásek. Praha: SPN, 1960. HÁLA, B. Fonetika v teorii a praxi. Praha: SPN, 1975. DVONČOVÁ, J. Fyziologická fonetika. Bratislava: SPN, 1980. HÁLA, B.-SOVÁK, M. Hlas, řeč, sluch: Základy fonetiky a logopedie. 4. vyd. Praha: SPN, 1962. DANEŠ, F. Intonace a věta ve spisovné češtině. Praha: ČSAV, 1957. ŠULCOVÁ, O. Nástin vývoje fonetiky. Praha: UK, 1995. ROMPORTL, M. Studies in Phonetics. Praha-Haag, 1975. SABOL, J. Syntetická fonologická teória. Bratislava: JÚĽŠ SAV, 1989. KUČERA, J. - ZEMAN, J. Výslovnost a skloňování cizích osobních jmen v češtině 1- Anglická osobní jména. Hradec Králové: Gaudeamus, 1998. on line katalogy knihoven. POKORNÁ, J., VRÁNOVÁ, M. Přehled české výslovnosti. Praha, Portál, 2007. ISBN 978-80-7367-169-3.ZEMAN, J. Výslovnost a skloňování cizích osobních jmen v češtině 2 - Severská osobní jména, 2000; 3 - Románská osobní jména, 2002; 4 - Francouzská osobní jména, 2003; 5 - Italská, holandská a albánská osobní jména, 2005; 6 - Polská, maďarská, estonská a latinská osobní jména, 2006. Hradec Králové: Gaudeamus. HÁLA, B. Výslovnost spisovné češtiny I. Výslovnost slov českých (2. vyd. 1967). Praha: Nakladatelství SPN, 1955. ROMPORTL, M. a kol. Výslovnost spisovné češtiny II. Výslovnost slov přejatých. Praha: Academia, 1978. ZEMAN, J. Základy české ortoepie. Hradec Králové: Gaudeamus, 2008.

Požadavky

Předmět předpokládá vedle návštěvy přednášek, které podávají základní orientaci v látce předmětu, také samostatné studium dostupné odborné literatury. V semináři se s oporou o konkrétní jazykový materiál student naučí fonetické a fonologické analýze textu, cestou jeho transkripce si osvojuje spisovnou výslovnost, učí se také aplikovat další termíny oboru na jazykový materiál. Jde zároveň o rozvoj abstraktního myšlení, které je pro úspěšné vysokoškolské studium nezbytné. Účast studenta na seminářích a aktivní práce v nich je samozřejmostí. Zkouška má písemnou část prověřující znalost fonetické analýzy krátkého textu, porozumění terminologii oboru.

Garant

doc. Mgr. Jaroslav David, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Radek Čech, Ph.D.Mgr. Radek Čech, Ph.D.