Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Gramatické kategorie jmenné (KCJ / GKJME)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCJ / GKJME - Gramatické kategorie jmenné, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vznik a vývoj jmenných kategorií.2. Jmenné mluvnické významy v různých jazycích a různých lingvistických teoriích.3. Kategorie jmenného rodu.4. Kategorie životnosti.5. Kategorie čísla.6. Kategorie pádu v češtině - nominativ, vokativ.7. Kategorie pádu v češtině - genitiv.8. Kategorie pádu v češtině - dativ.9. Kategorie pádu v češtině - akuzativ.10. Kategorie pádu v češtině - lokál.11. Kategorie pádu v češtině - instrumentál.12. Jmenné kategorie u sloves.13. Jmenné kategorie v textu.

Získané způsobilosti

- Detailní znalost systému jmenných slovních druhů- Detailní znalost funkcí jmen v textu- Znalost uplatnění gramatických kategorií jmenných v jiných jazycích (v jiných typech jazyků)- Schopnost zpracovat referát na stanovené téma- Dovednost prezentovat ústně vypracovaný referát

Literatura

HAVRÁNEK, B.-JEDLIČKA, A. Česká mluvnice. Praha: SPN, 1982. HUBÁČEK, J.-JANDOVÁ, E.-SVOBODOVÁ, J. Čeština pro učitele. Opava: Optys, 1996. ČECHOVÁ, M. Čeština-řeč a jazyk. Praha: ISV, 2000. KOŘENSKÝ, J. Konstrukce gramatiky ze sémantické báze. Praha: Academia, 1984. Mluvnice češtiny 1, 2. Praha: Academia, 1986. ORAVEC, J. Morfológia spisovnej slovenčiny. Bratislava: SAV, 1980. KOMÁREK, M. Nástin morfologického vývoje českého jazyka. Praha: SPN, 1976. Příruční mluvnice češtiny. Praha: Lidové noviny, 1995. KOMÁREK, M. Příspěvky k české morfologii. Praha: SPN, 1978. KOMÁREK, M. Příspěvky k české morfologii. 2., rozš. vyd., (1. vyd. v Periplu). Olomouc: Periplum, 2006. RUSÍNOVÁ, Z. Současná česká morfologie. Praha: SPN, 1984. JEDLIČKA, A. Spisovný jazyk v současné komunikaci. Praha: SPN, 1974.

Požadavky

Studenti v průběhu semestru zpracují referát, který přednesou ve výuce a odevzdají písemně (3-5 stran). Podmínkou pro získání zápočtu je rovněž úspěšné zvládnutí závěrečného testu.

Garant

doc. PhDr. Eva Jandová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Eva Jandová, Ph.D.