Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historická gramatika češtiny (KCJ / HGRMU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCJ / HGRMU - Historická gramatika češtiny, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Periodizace vývoje českého jazyka, metodologické předpoklady zkoumání starších vývojových fází češtiny, pramenná báze, základní práce o tématu. Transkripce, transliterace. Edice. Vývoj pravopisného systému.2. Vývoj fonologického systému do konce 14. století - vokalismus.3. Vývoj fonologického systému do konce 14. století - konsonantismus.4. Historická depalatalizace; ustálení korelace znělosti.5. Vývoj fonologického systému po historické depalatalizaci - vokalismus.6. Vývoj fonologického systému po historické depalatalizaci - konsonantismus.7. Změny v proudu řeči; kvantita, přízvuk; vývoj sonor; pobočné slabiky.8. Gramatické kategorie jmenné.9. Základní tendence ve vývoji jmenné flexe - substantiva.10. Základní tendence ve vývoji jmenné flexe - adjektiva, zájmena, číslovky.11. Gramatické kategorie slovesné.12. Základní tendence ve vývoji slovesné flexe - tvary syntetické.13. Základní tendence ve vývoji slovesné flexe - tvary analytické.

Získané způsobilosti

- znalost vývoje zvukové a morfologické stavby češtiny, znalost dějin českého pravopisu- znalost základních metod diachronní lingvistky a filologie- znalost vývoje české diachronní lingvistiky- schopnost adekvátní analýzy pramenů k vývoji češtiny- schopnost vnímat vývoj češtiny jako vývoj národního jazyka, nikoli pouze spisovného jazyka- dovednost interpretovat současnou jazykovou situaci (diferenciaci českého národního jazyka, konkurenci spisovné češtiny a nespisovných útvarů, vývojové tendence spisovné češtiny atd.) jako výsledek proběhnuvších nebo právě probíhajících změn jazykového systému- kompetence - komunikační a interakční

Literatura

BAUER, J.-LAMPRECHT, A.-ŠLOSAR, D. Historická mluvnice češtiny. Praha: SPN, 1986. PORÁK, J. Chrestomatie k vývoji českého jazyka. Praha: SPN, 1979. BĚLIČ, J.-KAMIŠ, A.-KUČERA, K. Malý staročeský slovník. Praha: SPN, 1978. PLESKALOVÁ, J. Stará čeština pro nefilology. MU Brno, 2009. Vokabulář webový. ŠLOSAR, D. Opera Bohemica Minora. Brno: Host, 2010. NĚMEC, I. Práce z historické jazykovědy. Praha: Academia, 2009. Studie v časopisech Listy filofogické, Naše řeč, Slovo a slovesnost. KOMÁREK, M. Studie z diachronní lingvistiky. Olomouc: UP, 2006. BALHAR, J. a kol. Český jazykový atlas 4. Praha : Academia, 2002. BALHAR, J. a kol. Český jazykový atlas 5. Praha : Academia, 2006. DITTMANN, R. a kol. Čeština a dějiny. Olomouc: UP, 2013. KOMÁREK, M. Dějiny českého jazyka. Brno: Host, 2012. KARLÍK, P.-NEKULA, M.-PLESKALOVÁ, J. Encyklopedický slovník češtiny (doporučená hesla). Brno-Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2002. TRÁVNÍČEK, F. Historická mluvnice československá. Praha : Melantrich, 1935. DAVID, J. a kol. Slovo a text v historickém kontextu. Brno: Host, 2013. ŠLOSAR, J. a kol. Spisovný jazyk v dějinách české společnosti. Brno: Host, 2009. DAŇHELKA, J. Textologie a starší česká literatura. Praha : ÚJČ AV ČR, 2014.

Požadavky

Zkoušku v předmětu KCJ/HGRMU může vykonat pouze student, který již absolvoval disciplínu zaměřenou na vývoj slovanských jazyků (staroslověnština; KPF/GRASU).Student si znalosti získané na přednáškách KCJ/HGRMU rozšiřuje vlastním samostudiem a prohlubuje je v semináři KCJ/HGRMU.Předmět KCJ/HGRMU je zakončen zkouškou. Zkouška se skládá z písemné a ústní části. Úspěšné absolvování písemné části zkoušky je podmínkou pro připuštění k ústní části zkoušky.Písemná část zkoušky: Písemný test č. 1 - periodizace vývoje jazyka, přehled literatury předmětu, vývoj starší české literatury a charakteristika základních památek (max. 10 bodů, min. 0 bodů);Písemný test č. 2 - jazykový rozbor staročeského textu, teoretické otázky a charakteristika mluvnických jevů, odborná literatura předmětu, transkripce a transliterace staročeského textu (max. 30 bodů, min. 0 bodů).Při dosažení minimálně 80% úspěšnosti z písemné části zkoušky (tedy 32 bodů a více) student automaticky získá známku "výborně" (90% úspěšnost a více, tedy 36-40 bodů) nebo "velmi dobře" (80% úspěšnost a více, tedy 32-36 bodů), a nemusí tedy již konat ústní část zkoušky. Pokud student dosáhne nižší úspěšnosti než 80 % z písemné části, koná ústní zkoušku.Pro postup k ústní části zkoušky je vyžadována min. 70% úspěšnost z písemné části (tedy získání min. 28 bodů). Ústní část zkoušky je zaměřena na komplexní analýzu staročeského textu. Součástí ústní části zkoušky je rovněž teoretická otázka a otázka týkající se odborné literatury předmětu.

Garant

doc. Mgr. Jaroslav David, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Jaroslav David, Ph.D.