Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rétorika (KCJ / RETO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCJ / RETO - Rétorika, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky a cvičení jsou seřazeny do bloků podle následujících témat:1. Rétorika jako vědní disciplína.2. Slohový postup řečnický.3. Suprasegmentální prostředky a jejich využití v řečnickém projevu.4. Spisovná výslovnost a výslovnostní styly při řečnickém vystoupení.5. Řečnické výrazové prostředky (tzv. řečnické ozdoby).6. Přesvědčování vs. manipulace.7. Racionální úsudky - argumenty; chybná argumentace (kvaziargumentace).8. Postup při tvorbě řečnického vystoupení.9. Řečnické projevy (útvary); ukázky a analýza vybraných řečnických projevů minulosti.10. Osobnost řečníka.11. Dějiny rétoriky: antická rétorika.12. Rétorika středověká.13. Rétorika období novověku; současná rétorika a její uplatnění.

Získané způsobilosti

- Znalost základních charakteristik výstavby řečových komunikátů- Dovednost analyzovat zvukovou realizaci komunikátů- Dovednost připravit kvalitní řečnické vystoupení- Kompetence vést diskusi na zvolené téma a především reagovat na účast ostatních studentů v diskusi, na diskusní dotazy- Kompetence vhodně argumentovat

Literatura

LOTKO, E. Kapitoly ze současné rétoriky. Olomouc: UP, 2004. KRAUS, J. Rétorika a řečová kultura. Praha: Karolinum, 2010. ŠMAJSOVÁ BUCHTOVÁ, B. Rétorika: vážnost mluveného slova. Praha: Grada, 2010. BRUNO, T. - ADAMCZYK, G. Řeč těla: jak rozumět signálům řeči těla a cíleně je používat. Praha: Grada, 2013. BILINSKI, W. Velká kniha rétoriky. Praha : Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3905-2.EDMÜLLER, A. - WILHELM, T. Argumentieren. Freiburg: Haufe, 2011. LOWNDES, L. Jak mluvit s kýmkoli o čemkoli: 92 triků pro úspěch ve společnosti. Brbo: CPress, 2012. SARGENTOVÁ, E. - FEARON, T. Jak sebejistě mluvit s kýmkoliv v každé situaci. Praha: Grada, 2012. PRIOR, M. Jak (si) pomáhat volbou správných slov: 15 minimálních intervencí s maximálním účinkem. Brno: Computer Press, 2011. ARISTOTELES. Rétorika. Praha: Rezek, 2010. HEINRICHS, J. Rétorika pro každého. Brno : Computer Press, 2009. ISBN 978-80-251-2693-6.HÁJKOVÁ, E. Rétorika pro pedagogy. Praha: Grada, 2011. SCHARLAU, CH. Trénink úspěšné komunikace: jak uspět v každém rozhovoru v práci i osobním životě. Praha: Grada, 2010. ŠPAČKOVÁ, A. Umění dialogu: jak si s lidmi opravdu porozumět. Praha: Grada, 2011. KRAUS, J. et al. Člověk mluvící: řečníci bez tribuny čtením i poslechem. Voznice: Leda, 2011. CARNEGIE, D. Jak získávat přátele a působit na lidi. Praha: Dobrovský, 2012. KLAPETEK, M. Komunikace, argumentace, rétorika. Praha : Grada, 2008. MIKULÁŠTÍK, M. Komunikační dovednosti v praxi. Praha : Grada, 2010. ŠPAČKOVÁ, A. Moderní rétorika: jak mluvit k druhým lidem, aby nám naslouchali a rozuměli. Praha: Grada, 2009. Hierhold, E. Rétiorika a prezentace. Praha, 2005. KOVÁŘOVÁ, D. - ŠPAČKOVÁ, A. Rétorika aneb Jak dobře mluvit, jednat a komunikovat. Praha: Josef Raabe, 2008. WIEKE, T. Rétorika v praxi. Dobřejovice : REBO, 2005. FLUME, P. Rétorika v praxi: staňte se přesvědčivým řečníkem. Praha: Grada, 2008. BRAUN, R. Umění rétoriky. Praha : Portál, 2009. ISBN 978-80-7367-539-4.CARNEGIE, D. Vstaň a mluv: jak se naučit obratně komunikovat a hovořit na veřejnosti. Praha: Dobrovský, 2012.

Požadavky

Studium rétoriky předpokládá průběžnou přípravu studenta na výuku formou opakování dosavadních vědomostí z fonetiky, syntaxe a stylistiky. Zároveň si studenti rozšiřují vědomosti z rétoriky v průběhu teoretické části cvičení a na jimi zvolená aktuální témata si připravují řečnická vystoupení, v nichž se učí argumentovat, vést diskusi na zvolené téma a především reagovat na účast ostatních studentů v diskusi, na diskusní dotazy, učí se volit vhodné argumenty. Přitom musí dbát na využití různých řečnických prostředků i na neverbální prostředky. Kvalitní řečnická vystoupení jsou podmínkou pro udělení zápočtu.

Garant

doc. PhDr. Hana Srpová, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Hana Srpová, CSc.