Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rétorika (KCJ / RETOR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCJ / RETOR - Rétorika, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky a cvičení jsou seřazeny do bloků podle následujících témat:1. Rétorika jako vědní disciplína.2. Slohový postup řečnický.3. Suprasegmentální prostředky a jejich využití v řečnickém projevu.4. Spisovná výslovnost a výslovnostní styly při řečnickém vystoupení.5. Řečnické výrazové prostředky (tzv. řečnické ozdoby).6. Přesvědčování vs. manipulace.7. Racionální úsudky - argumenty; chybná argumentace (kvaziargumentace).8. Postup při tvorbě řečnického vystoupení.9. Řečnické projevy (útvary); ukázky a analýza vybraných řečnických projevů minulosti.10. Osobnost řečníka.11. Dějiny rétoriky: antická rétorika.12. Rétorika středověká.13. Rétorika období novověku; současná rétorika a její uplatnění.

Získané způsobilosti

- Znalost základních charakteristik výstavby řečových komunikátů- Dovednost analyzovat zvukovou realizaci komunikátů- Dovednost připravit kvalitní řečnické vystoupení- Kompetence vést diskusi na zvolené téma a především reagovat na účast ostatních studentů v diskusi, na diskusní dotazy- Kompetence vhodně argumentovat

Literatura

HEINRICHS, J. Rétorika pro každého. Brno : Computer Press, 2009. ISBN 978-80-251-2693-6.BRUNO, T. - ADAMCZYK, G. Řeč těla: jak rozumět signálům řeči těla a cíleně je používat. Praha: Grada, 2013. WISSMANN, W. R. Satanské metody vyjednávání. Jak je využívat a jak se jim bránit. Praha: Grada, 2011. BORG, J. Umění přesvědčivé komunikace. Praha: Grada, 2007. BILINSKI, W. Velká kniha rétoriky. Praha : Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3905-2.BECH, G. Zakázaná rétorika. 30 manipulativních technik. Praha: Grada, 2007. RECKNAGEL, M. - van WÜLLER ROHMANN, H. Jak komunikovat chytře. Tipy a triky pro zvládání obtížných rozhovorů. Praha: Grada, 2012. MŰHLEISEN, S. - OBERHUBER, N. Komunikační a jiné měkké dovednosti. Praha: Grada, 2008. LEMMERMANN, N. Lehrbuch der Rhetorik. München, Wien: Moderne Industrie, 2000. TVRDÁ, J. Lektorské finty. Praha: Grada, 2011. ARISTOTELES. Rétorika. Praha: Rezek, 1999. ALLHOFF, D. W. - ALLHOFF, W. Rétorika a komunikace. Praha: Rezek, 2008. FLUME, P. Staňte se přesvědčivým řečníkem. Praha: Grada, 2008. De VITO, J. A. Základy mezilidské komunikace. Praha : Grada Publishing, 2001. ISBN 978-80-2018-0.QUINTILIANUS, M. F. Základy rétoriky. Praha: Odeon, 1985. EDMŰLLER, A. - WILHELM, T. 27 manipulativních technik. Jak účinně manipulovat a ještě účinněji se bránit. Praha: Grada, 2010.

Požadavky

Studium rétoriky předpokládá průběžnou přípravu studenta na výuku formou opakování dosavadních vědomostí z fonetiky, syntaxe a stylistiky. Zároveň si studenti rozšiřují vědomosti z rétoriky v průběhu teoretické části cvičení a na jimi zvolená aktuální témata si připravují řečnická vystoupení, v nichž se učí argumentovat, vést diskusi na zvolené téma a především reagovat na účast ostatních studentů v diskusi, na diskusní dotazy, učí se volit vhodné argumenty. Přitom musí dbát na využití různých řečnických prostředků i na neverbální prostředky. Kvalitní řečnická vystoupení jsou podmínkou pro udělení zápočtu.

Garant

doc. PhDr. Hana Srpová, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Hana Srpová, CSc.doc. PhDr. Hana Srpová, CSc.