Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy slavistiky 1 (KCJ / SLAZ1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCJ / SLAZ1 - Základy slavistiky 1, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky a cvičení jsou seřazeny do bloků podle následujících témat:1. Od nostratické jazykové prarodiny k současným indoevropským jazykům.2. Slované jako indoevropský národ. Indoevropské jazykové dědictví.3. Obecné zákony vývoje jazyků. Slovanská jazyková rodina, balkánský jazykový svaz.4. Balto-slovanská jazyková jednota. Slovanština jako jazykový typ.5. Praslovanština, staroslověnština, církevní slovanština - vymezení pojmů.6. Uvedení do praslovanského hláskosloví. Základní tendence vývoje slovanského fonologického systému.7. Otevírání slabik a jiné sonorizační změny.8. Palatalizace, její typy, příčiny i následky.9. Slovanská prozódie. Otázka fonologické opozice.10. Počátky nářečního štěpení praslovanské jazykové jednoty. Hláskoslovné základy pozdějších národních jazyků.11. Historické pozadí vzniku staroslověnštiny. Duchovní působení Konstantina a Metoděje na Velké Moravě.12. Počátky křesťanství u Slovanů. Vlivy Východu a Západu na slovanskou kulturu (vč. jazyka).13. Slovanské písmo. Od protohlaholice přes hlaholici a cyrilici k slovanské latince. Hypotézy a teorie.

Získané způsobilosti

- přehled v oblasti současných i vymřelých slovanských jazyků - teoretická znalost vývoje slovanských jazyků od nostratického společenství po současný národní jazyk- teoretická znalost původu Slovanů, jejich osudů a základních jazykových odlišností- teoretická znalost historického pozadí vzniku staroslověnštiny, průběhu velkomoravské misie- teoretická znalost památek staroslověnského písemnictví- praktická znalost slovanské cyrilské grafiky- praktická znalost hláskového vývoje praslovanštiny- zvládnutí základní terminologie oboru

Literatura

DAVIDOVÁ, D. - BOGOCZOVÁ, I. Cvičení a texty ke studiu základů slovanské filologie a staroslověnštiny. Ostrava, 2001. DAVIDOVÁ, D. - BOGOCZOVÁ, I. Cvičení a texty ke studiu základů slovanské filologie a staroslověnštiny. Ostrava, 1995. KURZ, J. - ŘEHÁČEK, L. - VEČERKA, R. Čítanka staroslověnských textů se slovníčkem. Praha, 2. vyd., 1977. VEČERKA, R. Počátky slovanského spisovného jazyka. Studie z dějin staroslověnského písemnictví a jazyka do konce 11. stol. Praha, 1999. LAMPRECHT, A. Praslovanština. Praha, 1986. VEČERKA, R. Staroslověnské texty. Brno, 2. vyd. (dotisk), 1996. VEČERKA, R. Staroslověnština. Praha, 1984. PALLASOVÁ, E. Texty ke studiu jazyka staroslověnského. Brno, 1995. BAUEROVÁ, H. Texty ke studiu staroslověnštiny se slovníčkem. Olomouc, 2. vyd., 1992. KURZ, J. Učebnice jazyka staroslověnského. Praha, 1969. ŠTEC, M. Úvod do staroslovenčiny a církevnej slovančiny. Prešov, 1994. HORÁLEK, K. Úvod do studia slovanských jazyků. Praha, 1961. PETR, J. Základy slavistiky. Praha, 1984. DAVIDOVÁ, D. Základy slovanské filologie a staroslověnštiny. Ostrava, 1978. VEČERKA, R. Základy slovanské filologie a staroslověnštiny. Praha, 1980.

Požadavky

Výuka v předmětu předpokládá průběžnou přípravu studenta do hodin. Její kvalita je systematicky prověřována formou testů, čtení staroslověnských textů, transkripce, řešení příkladů v podobě hláskových rekonstrukcí aj. Okruh otázek vztahujících se k památkám staroslověnského písemnictví zvládají studenti samostatně podle doporučené literatury. Podmínkou získání zápočtu je patřičně vysoké ohodnocení v průběžných testacích (ze tří zápočtových testů musí být alespoň dva úspěšné; kromě řádného zápočtového termínu má student případně nárok na jeden termín opravný). Testy jsou zaměřeny na hláskové rekonstrukce indoevropských a praslovanských slov, vývoj praslovanských forem do současné podoby (zejména české), chronologizaci hláskových změn, zvládnutí teoretické části učiva. Během výuky posluchač získá přehled v oblasti slovanské filologie, který pak může případně zúročit ve druhé etapě studia, která předpokládá - mimo jiné - výuku historické gramatice a dialektologii slovanského jazyka.

Garant

doc. PhDr. Irena Bogoczová, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Irena Bogoczová, CSc.doc. PhDr. Irena Bogoczová, CSc.