Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy slavistiky 2 (KCJ / SLAZ2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCJ / SLAZ2 - Základy slavistiky 2, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Mluvnické kategorie slovanských jmen a jejich vývoj.2. Princip třídění mluvnických jmen ve staroslověnštině.3. Typy staroslověnských deklinací, míra jejich produktivnosti.4. Skloňování substantiv. Původ dnešních tvaroslovných "výjimek".5. Skloňování zájmenné. Zájmena bezrodá a rodová.6. Vznik a charakter složené deklinace. Skloňování adjektiv (pozitivní, komparativní) a participií.7. Kontrakce, její pravidla a stupeň uplatnění ve slovanských jazycích.8. Stupňování ve staroslověnštině.9. Číslovky - zdánlivě samostatný slovní druh.10. Slovanské sloveso. Třídění sloves podle kmenů. Mluvnické kategorie sloves.11. Syntetické tvary sloves. Flexe osobních slovesných tvarů.12. Analytické tvary sloves a míra jejich uplatnění.13. Neurčité a jmenné tvary sloves.

Získané způsobilosti

- zvládnutí deklinačního systému staroslověnštiny - zvládnutí konjugačního systému staroslověnštiny- schopnost porovnat staroslověnské gramatické jevy se současným studovaným národním jazykem (češtinou)- dovednost provést komplexní jazykový rozbor staroslověnského textu- zvládnutí základní terminologie oboru

Literatura

VEČERKA, R. Staroslověnština. Praha, 1984. BOGOCZOVÁ, I. Textová opora k přednáškám z předmětů Úvod do slavistiky a Staroslověnština. Ostrava : OU, 2006. KURZ, J. Učebnice jazyka staroslověnského. Praha, 1969. DAVIDOVÁ, D. Základy slovanské filologie a staroslověnštiny. Ostrava, 1978. VEČERKA, R. Základy slovanské filologie a staroslověnštiny. Praha, 1980. BĚLIČOVÁ, H. Nástin porovnávací morfologie spisovných jazyků slovanských. Praha, 1998. VEČERKA, R. Staroslověnština v kontextu slovanských jazyků. Olomouc - Praha: UP a Euroslavica, 2006. ŠTEC, M. Úvod do staroslovenčiny a církevnej slovančiny. Prešov, 1994.

Požadavky

Výuka předpokládá průběžnou přípravu studenta do hodin. Ta je pak předmětem hodnocení v podobě testů, jimiž studenti prokazují svoji zralost pro vykonání ústní zkoušky. Student se může přihlásit ke zkoušce, uspěje-li ve dvou písemných testech - jednom na deklinaci, druhém na konjugaci. Každý z testů lze případně jednou opravit. Jako podmínku k přihlášení se k ústní zkoušce lze uznat úspěšné testy z předchozího roku studia. Starší testy nebudou zohledněny. Ústní zkouška, která zahrnuje učivo z obou semestrů (SLAZ 1 i SLAZ2), se skládá ze dvou částí. V první je hodnocena komplexní analýza staroslověnského textu (úryvku z probrané cyrilské památky), druhou tvoří odpověď na dvě teoretické otázky, s nimiž jsou studenti předem seznámeni. Výsledná známka odráží studentův výkon v obou částech ústní zkoušky. Výstupem je tedy schopnost číst cyrilský text, poradit si s hláskovými zákony, zařadit dané textové slovo k správnému slovnímu druhu, identifikovat jeho tvar, prokázat schopnost slovo skloňovat/časovat (příp. stupňovat). Studiem v předmětu lze získat nejen potřebné teoretické znalosti, ale i schopnost tzv. filologického myšlení, jež je nezbytným předpokladem studia v další etapě, jakož i vlastního působení absolventa v budoucí pedagogické praxi. Student díky předmětu pochopí, že znalost jazyka nespočívá pouze ve schopnosti odlišit tvary správné (spisovné) od nesprávných, nýbrž také ve schopnosti rozumět jednotlivým jazykovým jevům, vysvětlit jejich původ.

Garant

doc. PhDr. Irena Bogoczová, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Irena Bogoczová, CSc.doc. PhDr. Irena Bogoczová, CSc.