Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia českého jazyka (KCJ / UJCES)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCJ / UJCES - Úvod do studia českého jazyka, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata seminářů1. Jazykověda, jazykové roviny2. Principy pravopisu, kodifikační příručky3. Stratifikace češtiny (teritoriální, sociální, funkční)4. Psaný a mluvený jazyk5. Genetická a typologická klasifikace češtiny6. Vývoj češtiny

Získané způsobilosti

- znalost základů jazykovědné bohemistiky- znalost základní jazykovědné terminologie- základní znalost sekundární literatury- dovednost pracovat se základními jazykovými příručkami a odbornou literaturou

Literatura

HAVRÁNEK, B. - JEDLIČKA, A. Česká mluvnice. Praha: SPN, 1988. ČECHOVÁ, M. Čeština - řeč a jazyk. Praha: ISV, 2000. HUBÁČEK, J. - JANDOVÁ, E. - SVOBODOVÁ, J. Čeština pro učitele. Opava: Vade mecum, 2002. KARLÍK, P. - NEKULA, M. - PLESKALOVÁ, J. eds. Encyklopedický slovník češtiny. Praha: NLN, 2002. ČERMÁK, F. Jazyk a jazykověda: přehled a slovníky. Praha: Karolinum, 2001. GREPL, M. a kol. Příruční mluvnice češtiny. Praha: NLN, 2000. MAREŠ, P. Úvod do lingvistiky a lingvistické bohemistiky. Praha: Karolinum, 2014. ČERNÝ, J. Úvod do studia jazyka. Olomouc: Rubico, 1998.

Požadavky

K povinnostem studentů patří průběžná příprava (dle doporučené literatury a časového tematického plánu) a aktivní účast na seminářích. Spolu s tím je podmínkou pro získání zápočtu dosažení stanoveného limitu bodů v průběžných písemných testech a v závěrečném testu.

Garant

PhDr. Lucie Radková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Radek Čech, Ph.D.PhDr. Lucie Radková, Ph.D.