Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Česká literatura 19. století 2 (KCL / CLTR2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / CLTR2 - Česká literatura 19. století 2, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1. Periodizace období; pojmy realismus, novoromantismus, parnasismus, naturalismus, impresionismus; institucionální zázemí české literatury a kultury 2. pol. 19. stol.2. Poezie v letech 50. až 60. (májovci).3. Próza v letech 50. až 60. (májovci).4. Poezie v letech 70. až 90. (ruchovci, lumírovci).5. Próza v letech 70. až 90. (ruchovci, lumírovci).6. Drama v letech 50. až 90. (májovci, ruchovci, lumírovci).7. Vybrané literárněhistorické téma.Program seminářů:1. Němcové Babička.2. Neruda básník (Hřbitovní kvítí).3. Neruda prozaik a fejetonista (Blbý Jóna, Vampýr).4. Hálek mj. v diskusi.5. Sládkova Amerika.6. Vrchlický intimní (Okna v bouři).7. Zeyerovy inspirační zdroje (Vyšehrad, V soumraku bohů aj.).8. Očima žen: K. Světlé, E. Krásnohorské, T. Novákové aj.9. Maryša bratří Mrštíků: hledání interpretačního klíče.10. Poetika realismu a naturalismu: příběh.11. Poetika realismu a naturalismu: město a venkov.12. Typologie literárního humoru.13. Múza na cestách (vybrané literární cestopisy).

Získané způsobilosti

- znalost vývojových proměn české literatury 2. pol. 19. stol., od májovců po ruchovsko-lumírovskou generaci- orientace v dobově produktivních literárních žánrech - semináře vycházející z práce s reprezentativními literárními texty podporuje schopnost aplikovat znalosti nabyté v přednáškách, např. pochopit vztah mezi obecně formulovanými znaky a jejich konkrétní podobou- řízené seminární diskuze podporují analytické a komunikační kompetence

Požadavky

Aktivní účast v semináři dle aktuálního tématu. Povinná účast dle studijního řádu.Zkouška obsahuje část písemnou a ústní. Písemná část je tvořena faktografickým testem mapujícím všeobecnou orientaci v české literatuře 19. stol. v přibližném rozsahu látky odpřednášené v obou semestrech. K výsledku testu bude přihlíženo při stanovování výsledné známky.Podmínkou ústní části je předložení seznamu min. 30 beletristických titulů (po 15 z každého období) a abstraktů čtyř (dvouoborové studium), případně osmi (jednooborové studium) literárněvědných studií či odborných článků.V ústní části student odpovídá na jednu otázku z literatury NO a jednu otázku z literatury druhé poloviny 19. století; první otázku z libovolného období si losuje, druhá je mu zadána na základě předloženého seznamu četby primární a sekundární literatury. Otázky odpovídají seznamu Otázek ke zkoušce z české literatury 19. století. Na řádné termíny se lze přihlásit s měsíčním předstihem. Ve shodě se SZŘ OU je umožněn jeden opravný termín.

Garant

Mgr. Martin Tomášek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Martin Tomášek, Ph.D.Mgr. Zdeněk Smolka, Ph.D.Mgr. Martin Tomášek, Ph.D.