Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dramatický text 1 (KCL / DTEX1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / DTEX1 - Dramatický text 1, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Co je divadlo. Vznik divadelní inscenace.2. Chování a jednání jako materiál herectví. Situace a dramatická situace. Situace a prostor.3. Základní pojmy teorie divadla a dramatu.4. Divadelní formy.5. Dramatická figura, práce herce na roli.6. Herecké metody a techniky.7. Drama a jeho formy.8. Styl a maska, verš v dramatu.9. Recenze.10. Významní dramatici a analýza jejich díla.11. Významní dramatici a analýza jejich díla.12. Osobnosti české divadelní režie.13. Osobnosti české divadelní režie.

Získané způsobilosti

- znalost základních pojmů a kategorií z oblasti teorie a praxe divadla- jejich aplikace v praktických cvičeních a následně ve vlastní praxi

Literatura

BROCKETT, O. G. Dějiny divadla. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 1999. ZICH, O. Estetika dramatických umění. Praha: Panorama, 1986. ČECHOV, M. Hercova cesta. Praha: Panorama, 1990. VOSTRÝ, J. O hercích a herectví. praha: Achát, 1998. BROOK, P. Pohyblivý bod. Praha: Nakladatelství Studia Ypsilon, 1996. BROOK, P. Prázdný prostor. Praha: Panorama, 1988.

Požadavky

1. Odevzdat nejpozději do konce ZS dvě "divácké reflexe" libovolných činoherních představení ze současného repertoáru ostravských divadel. Rozsah: minimálně dvě strany textu formátu A4.2. Přečíst alespoň jednu z uvedených her (Moliére: Lakomec, Shakespeare: Sen noci svatojánské, Čechov: Tři sestry, Havel: Audience) a zapojit se do aktivní rozpravy o příslušném textu.3. Odevzdat nejpozději do konce ZS průběžně zadávané písemné práce.

Garant

Mgr. Alice Olmová

Vyučující

Mgr. Alice OlmováMgr. Alice Olmová