Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Exil v poválečných slovanských lit. 1 (KCL / EXIL1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / EXIL1 - Exil v poválečných slovanských lit. 1, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení pojmu exilová literatura se zaměřením na ruský a polský exil.2. Vymezení pojmu exilová literatura se zaměřením na český a slovenský exil.3. Exil z hlediska sociologie literatury I.4. Exil z hlediska sociologie literatury II.5. K teorii a poetice exilové literatury I.6. K teorii a poetice exilové literatury II.7. Dialog kultur v tvorbě exilových autorů I.8. Dialog kultur v tvorbě exilových autorů II.9. Kontinuita a diskontinuita.10. "Dát svědectví pravdě" (Herling-Grudziński).11. "Dát svědectví pravdě" (Solženicyn).12. "Russkaja ideja" v tvorbě ruských emigrantů.13. Zhodnocení písemných prací.

Získané způsobilosti

- poznání specifik české, polské a ruské exilové literatury- poznání proměn (tematických, generačních aj.) v okruhu českého, polského, slovenského a ruského exiluKompetence:- schopnost analyzovat a srovnávat díla českých, polských, slovenských a ruských exilových autorů

Literatura

SUCHANEK, L. Emigrantologia i literaturoznawstwo. In Studia z historii literatury. ČULÍK, J. Knihy za ohradou. Praha: Trizonia. CZAPLEJEWICZ, E. Poetyka literatury emigracyjnej. Poezja 1987, č. 5-6. FILIPOWICZ, H. Polska literatura emigracyjna - próba teorii. Teksty Drugie 1998, č. 3. MEDVEDEV, F. Posle Rosiji. Moskva: Respublika, 1992. KROUTVOR, J. Potíže s emigrací. In Idem Potíže s dějinami. Praha: Prostor, 1990. URBANOVÁ, S. - MÁLKOVÁ, I. Souřadnice míst. Ostrava: Ostravská univerzita - Šenov: Tilia, 2003. DYBCIAK, K. Systemy komunikacji literackiej wielkich literatur emigracyjnych. Teksty Drugie 1998, č. 3. Biele miesta v slovenskej literatúre. Bratislava: Slovenské pedagogické nakladateľstvo, 1991. Česká a slovenská literatura v exilu a samizdatu. Olomouc: Hanácké noviny, 1991. Česká nezávislá literatura po pěti letech v referátech. Praha: Primus, 1995. Emigracja i tamizdat. Kraków: Universitas, 1993. Emigracja rosyjska: losy i idee. Łódź: Ibidem, 2002. Russkaja ideja. Sv. 1-2. Moskva: Isskustvo, 1994.

Požadavky

Zpracování písemné práce na dané téma podle zadání vyučujícího v rozsahu 5 - 6 stran.

Garant

dr hab. Józef Zarek

Vyučující

dr hab. Józef Zarek