Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literatura a krajina (KCL / LIKRA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / LIKRA - Literatura a krajina, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do literární tematologie, topologie a environmentální estetiky a kritiky I.2. Úvod do literární tematologie, topologie a environmentální estetiky a kritiky II.3. Krajina preromantismu: poezie a próza.4. Krajina romantismu a biedermeieru I: poezie.5. Krajina romantismu a biedermeieru II: próza.6. Krajina ve vývoji českého cestopisu 19. a poč. 20. stol.7. Realistická krajina venkovská.8. Realistická krajina městská.9. Realistická krajina industriální.10. Krajina symbolismu, naturalismu a expresionismu.11. Krajina a ideologie.12. Krajina v knižních ilustracích a krajinomalba inspirovaná literaturou.13. Krajina ve filmových adaptacích literatury.

Získané způsobilosti

- schopnost tvůrčím způsobem uplatnit a zhodnotit kompetence nabyté v základním literárněhistorickém kurzu, oživuje ustálené vnímání literatury 19. a poč. 20. století- schopnost orientace v metodách literární tematologie, topologie a environmentálně orientované estetiky a kritiky a je prostorem pro práci s textem- kompetence: příprava prezentací podporuje samostatnou práci studentů, jejich schopnost text analyzovat a interpretovat, řízené seminární diskuze rozvíjejí kompetenci kriticky posuzovat názor druhého a formulovat názor vlastní

Literatura

STIBRAL, K.; DADEJÍK, O.; ZUSKA, V. Česká estetika přírody ve středoevropském kontextu. Praha: Dokořán, 2009. http://moodle.osu.cz/course/view.php?id=3457ABRAM, D. Kouzlo smyslů. Vnímání a jazyk ve více než lidském světě. Praha: DharmaGaia, 2013. MALURA, J.; TOMÁŠEK, M. (eds.). Krajina. Vytváření prostoru v literatuře a výtvarném umění. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, 2012. LIBROVÁ, H. Láska k přírodě?. Brno: Blok, 1988. MALURA, J.; TOMÁŠEK, M. (eds.). Město. Vytváření prostoru v literatuře a výtvarném umění. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, 2011. HODROVÁ, D. (ed.). Místa s tajemstvím (kapitoly z literární topologie). Praha: KLP, 1994. HODROVÁ, D. (ed.). Poetika míst. Jinočany: H&H, 1997. STIBRAL, K. Proč je příroda krásná?. Praha: Dokořán, 2005.

Požadavky

Aktivní účast v semináři. Zpracování a přednesení referátu k jednomu ze seminárních témat (viz aktuální program).

Garant

Mgr. Martin Tomášek, Ph.D.