Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Masarykova čes. otázka (KCL / MASCO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / MASCO - Masarykova čes. otázka, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Probíraná látka s rámcovým časovým vymezením:- Masarykova Česká otázka a její dobové kontexty- Analýza reflexe na Masarykovou Českou otázku, postoje stoupenců i odpůrců.- Ideové aspekty polemik kolem České otázky- Pekařova koncepce, Masaryk a Pekař- Emanuel Rádl: O smysl našich dějin- Přístupy k české otázce v meziválečných letech a v období po druhé světové válce- Kulturně historické souvislosti diskuse kolem české otázky- Návraty k české otázce a její motivace

Získané způsobilosti

- student získá přehled o problému tzv. české otázky- student si detailně osvojí jeden z pohledů na řešení sporu o smysl českých dějin- student bude schopen vnímat daný problém v souvislosti s jinými kulturními a společenskými jevy

Literatura

&. Havel,V.: Český úděl?, O lidskou identitu. Praha 1990. Havelka, M.: Spor o smysl českých dějin 1895-1938. Praha 1995. Spor o smysl českých dějin 1895-1938, studie a statě k Masarykově České otázce. Praha 1995 (publikace obsahuje dobové statě Kaizlovy, Masarykovy, Vančurovy, Kroftovy, Pekařovy, Rádlovy, Nejedlého, Slavíkovy, J.L. Fischerovy a dalších). Kosík, K.: Předpotopní úvahy, Praha 1997. Kosík, K.: Století Markéty Samsové, Praha 1993. Machovec, M.: Tomáš G. Masaryk, Praha 1967. Pekař, J.: O smyslu českých dějin, Praha 1990. Pražák, A.: České obrození, Praha 1948. &, &.

Požadavky

Základní orientace v problematice, studium doporučené literatury. Pro udělení zápočtu zpracování dílčího tématu. Aplikace teoretických poznatků v praxi.

Garant

prof. PhDr. Jiří Svoboda, DrSc.

Vyučující

prof. PhDr. Jiří Svoboda, DrSc.