Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nakladatelská a ediční praxe (KCL / NEPRE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / NEPRE - Nakladatelská a ediční praxe, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Kniha jako médium. Funkce knihy ve společnosti. Historie knihtisku. Současná nakladatelská praxe. Elektronické knihy.2. Knižní kultura knižní trh. Obecné trendy. Struktura a velikost. Knižní trh a stát. Knihy a právní řád. Knihovny.3. Specifika současného fungování českého knižního trhu. Nakladatelé, knihkupci, distribuce. Čtenáři, sociologie čtenářství.4. Nakladatelství a jeho provoz. Organizace nakladatelství, jednotlivé složky a personální složení. Cesta od rukopisu ke čtenáři.5. Ekonomické aspekty nakladatelského provozu. Obrat a zisk. Odhad nákladu. Prodej knih v čase. Ekonomika knihkupectví. Marketing. Literatura v médiích. Knižní veletrhy.6. Ekonomické a pracovní vztahy mezi autorem (popř. překladatelem, ilustrátorem), nakladatelem, redaktorem a distributorem. Cena knihy.7. Práce redaktora. Stanovení konkrétních požadavků ze strany nakladatelství vůči redaktorovi. Povinnosti redaktora vůči nakladateli při ediční přípravě textu. Korektury. Bibliografické citace. Specifika redakční práce v časopisu.8. Technické a typografické aspekty nakladatelské praxe - části knihy, tiráž, ISBN, formát, vazba, tisk, písmo, obrázky, typografie stránky.9. Současná česká nakladatelství - profil jejich činnosti, nakladatelství umělecké, zábavné, odborné, populárně-naučné aj. literatury. Vedlejší aktivity nakladatelství (literární festivaly).10. Základní redakční práce s textem. Korektury.11. Textologie. Základní textologické pojmy.12. Rekonstrukce textového procesu. Datace, atribuce. Textové prameny, varianty, určování výchozího textu.13. Textologie a ediční problematika. Jednotlivé fáze práce při textologické přípravě edice. Typy edic (kritické vydání, čtenářské vydání, elektronické edice).

Získané způsobilosti

- znalost základních pojmů užívaných při editování, redakční úpravě a korigování textu - schopnost odlišného přístupu k publicistickému, uměleckému a překladovému textu - znalost současných tendencí ve fungování knižního trhu- kompetence - student je na základní úrovni schopen provádět redakční úpravu a korekturu textu

Literatura

Editor a text. Úvod do praktické textologie. Red. R. Havel, B. Štorek. Praha: ČS, 1971. PISTORIUS, V. Jak se dělá kniha. Příručka pro nakladatele. 3. vyd. Příbram: Pistorius & Olšanská, 2011. VAŠÁK, P. Textologie a ediční praxe. Praha: Karolinum, 1993. http://www.almanachlabyrint.cz/nakladatelstvi/HALADA, J. Člověk a kniha. Praha: Karolinum, 1993. http://www.sckn.cz/index.php?p=ckt_soucasnostPAVLÁT, L. Tajemství knihy. Praha: Albatros, 1982.

Požadavky

Student se aktivně účastní semináře, vystoupí s referátem nebo odevzdá publicistický textem na zadané téma (bestsellery, autorské právo, e-knihy, reklama a propagace knih, prezentace literatury v médiích apod.) a v závěru absolvuje krátký písemný test. Vyžaduje se 80% účast na seminářích.

Garant

doc. Mgr. Jan Malura, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Jan Malura, Ph.D.