Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interpretace literárního textu (KCL / NILT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / NILT - Interpretace literárního textu, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvodní seminář, seznámení studentů s programem a náplní seminářů, se sekundární literaturou, s podmínkami pro získání zápočtu.2. Problémy interpretace, proměny interpretačních přístupů a metod v minulosti, možnosti a meze interpretace.3.-12. Interpretace vybraných děl.13. Zápočtový seminář, zhodnocení práce na seminářích, případně udělování zápočtů.

Získané způsobilosti

- schopnost orientace v současných trendech literárněvědné interpretace textu - schopnost komplexní interpretace literárního textu- dovednost na patřičné odborné úrovni zformulovat výsledky interpretace - dovednost pracovat s širší škálou termínů z teorie literatury a kultury - kompetence - student zná současné trendy literárněvědné interpretace a dovede písemně formulovat vlastní interpretaci literárního textu (rozvíjeny jsou odborné kompetence)

Literatura

BÍLEK, P. A. Hledání jazyka interpretace k modernímu prozaickému textu. Brno: Host, 2003. KOŽMÍN, Z. Interpretace básní. Brno: MU, 1997. SZONDI, P. Úvod do literární hermeneutiky. Brno: Host, 2003. HAMAN, A. Úvod do studia literatury a interpretace díla. Jinočany: H&H, 1999. ECO, U.; RORTY, R.; CULLER, J.; BROOKE-ROSEOVÁ, Ch. Interpretácia a nadinterpretácia. Bratislava: Archa, 1995. GOODMAN, N. Jazyky umění. Nástin teorie symbolů. Praha: Academia, 2007. ISBN 978-80-200-1519-8.O interpretácii umeleckého textu 13. Nitra: Pedagogická fakulta v Nitre, 1991. RICOEUR, P. Teória interpretácie. Diskurz a prebytok významu. Bratislava: Archa, 1997. ČERVENKA, M. Fikční světy lyriky. Praha - Litomyšl: Paseka, 2003. BLAŽÍČEK, P. Kritika a interpretace. Praha: Triada, 2002. ECO, U. Meze interpretace. Praha: Karolinum, 2004.

Požadavky

Podmínkou pro získání zápočtu je aktivní práce v semináři, účast v diskusích o smyslu vybraných děl. Další podmínkou je buď přednesení referátu (v rozsahu 20 min.) na zadané téma, anebo písemné vypracování interpretace zadaného díla (v rozsahu 5 normostran).

Garant

doc. PhDr. Martin Pilař, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Petr Hrtánek, Ph.D.doc. PhDr. Martin Pilař, CSc.