Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Světová literatura 2 (KCL / NSVL2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / NSVL2 - Světová literatura 2, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. James Joyce (kategorie "epiphany"), D. H. Lawrence (mytologie erotiky), V. Woolfová (impresionismus v próze).2. Kunderovo vymezení středoevropského románu (F. Kafka, R. Musil, H. Broch, W. Gombrowicz aj.).3. Anglosaský "imagism" jakožto protipól k Apollinairovým impulsům evropské moderně, "metoda ledovce", próza "jazzového věku" (zvl. E. Hemingway a F. S. Fitzgerald).4. Různé podoby jazzové hudby jako mohutný inspirační zdroj moderní americké poezie ("harlemská renesance", K. Rexroth a jeho vymezení beat generation, A. Ginsberg).5. Dovršení a extrém modernismu ve francouzském "novém románu" (A. Robbe-Grillet, N. Sarrautová).6. Rozhněvaní mladí muži (K. Amis, J. Wain aj.).7. Neorealismus (A. Moravia).8. Magický realismus (G. G. Márquez).9. Německá próza morálního sebezpytování (G. Grass, S. Lenz).10. Ruská samizdatová próza a folková poezie (B. Okudžava, A. Galič, E. Limonov, V. Pelevin aj.).11. Základní podoby anglosaské a ruské science fiction, kyberpunk.12. Mezi uměním a populárním čtivem: detektivka, thriller, horor.13. Fantasy (J. R. R. Tolkien).

Získané způsobilosti

- schopnost kriticky zvažovat základní rozdíly mezi národní a světovou literaturou- schopnost orientace v západním literárním kánonu a povědomí o jeho dynamických proměnách v období od nástupu modernistických směrů po postmodernu- schopnost přistupovat k vybraným autorům a dílům nově a aktualizovaně, tedy bez ohledu na vžitá či nově vytvářená literárněhistorická klišé - schopnost samostatně a argumentačně přesvědčivě formulovat výsledky analýzy textu a práce se sekundární literaturou v referátu- kompetence - student si osvěžuje a prohlubuje středoškolské znalosti světové literatury, je schopen vnímat její základní díla v širších souvislostech a zaujímá kritický postoj k ustrnulým názorům na díla tvořící literární kánon; pomoci ústních referátů a diskuzí jsou rozvíjeny komunikační kompetence

Literatura

MOCNÁ, D. - PETERKA, J. a kol. Encyklopedie literárních žánrů. Praha - Litomyšl: Paseka, 2004. Slovník světových literárních děl I, II. Red. V. Macura. Praha: Odeon, 1988. Světové literatury v kostce. Praha: Horizont, 1999. PELÁN, J. Kapitoly z francouzské a italské literatury. Praha: Torst, 2000. Od Poea k postmodernismu. (Proměny americké prózy). Red. M. Hilský; J. Zelenka. Praha: Odeon, 1993. PILAŘ, M. Pokus o žánrové vymezení povídky. Ostrava: FF OU, 1994. KUNDERA, M. The Art of the Novel. London: Faber and Faber, 1988. Encyklopédia literárnych diel. Bratislava: Obzor, 1989. HODROVÁ, D. Hledání románu. Praha: Prostor, 2000. BLOOM, H. Kánon západní literatury. Praha: Prostor, 2000. HODROVÁ, D. Román zasvěcení. Jinočany: H&H, 1993.

Požadavky

Povinností studenta je rozšířit si a prohloubit vědomosti o světové literatuře ve 20. století v rozsahu probíraných témat. Předpokladem k udělení zápočtu je absolvování písemného testu, který se skládá z faktografické a úvahové části.

Garant

doc. PhDr. Martin Pilař, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Martin Pilař, CSc.