Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do sociologie literatury (KCL / NUSOL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / NUSOL - Úvod do sociologie literatury, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Seznámení se základními pojmy sociologie literatury, stručné charakteristiky základních odborných prací. Základy recepční estetiky, vymezení mezi hermeneutikou a fenomenologií.2. Literatura a společnost. Literatura ve společnosti. Společnost v literatuře.3. Autor a jeho role. Spisovatel ve své době.4. Analýza literárního díla z hlediska sociologie literatury (zaměření naautobiografické vyprávění, temporalitu, institualizaci životní dráhy, problém vztahu biografie a identity, auto/biografie a literatury, životopis jako literární žánr).5. Základy teorie čtenářství, vymezení čtenáře jako prvku umělecké komunikace.6. Praktická demonstrace četby ve fázích apercepce, interpretace a aplikace.7. Pojetí četby např. U. Eca, L. Dufaysem aj.8. Styly recepce v rozdílných životních etapách a s ohledem na kulturní normy (mytizační - demytizační recepce, alegorická, symbolická, instrumentální, mimetická, expresivní, estetická) - M. Glowiński.9. Odborná recepce textu.10. Základy empirického výzkumu seznámení s metodologií.11. Teoretické předpoklady empirického výzkumu (stanovení cílů průzkumu, souboru rozlišujících rysů, zvolených postupů, stanovení základních hypotéz, tematické okruhy problémů).12. Pokus o sestavení dotazníků na základě stanoveného tématu.13. Analýza jednotlivých prací účastníků semináře, vyhodnocení a zpracování závěrečné zprávy.

Získané způsobilosti

- znalost pojmosloví a vymezení oboru - schopnost připravit dotazník virtuálního empirického výzkumu - kompetence - schopnost samostatně aplikovat terminologii a metodologii na téma své diplomové práce, schopnost pracovat s odbornou literaturou a vést odbornou diskusi na základě dosažené komunikační kompetence

Literatura

MUKAŘOVSKÝ, J. Estetická funkce, norma a hodnota jako sociální fakty. In Studie z estetiky. Praha: Československý spisovatel, 1971. KREJČÍ, K. Socilologie literatury. Brno: Masarykova univerzita, 2001. PETRUSEK, M. Sociologie a literatura. Praha: Československý spisovatel, 1990. ALAN, J. - PETRUSEK, M. Sociologie, literatura a politika. Literatura jako sociologické sdělení. Praha: Univerzita Karlova, 1996. MANGUEL, A. Dějiny čtení. Přel. O. Trávníčková. Brno: Host, 2007. ALAN, J. Alternativní kultura jako sociologické téma. In Alternativní kultura. Příběh české společnosti 1945-1989. Praha: Lidové noviny, 2001. POSLEDNÍ, P. Četba ze sociologického hlediska. Čtenář 2004-2005, č. 4. LIBA, P. Čitateľ a literárny proces. Bratislava: Tatran, 1987. TRÁVNÍČEK, J. Čteme? Obyvatelé České republiky a jejich vztah ke knize (2007). Brno: Host, 2008. Čtenář jako výzva. Výbor z prací kostnické školy recepční estetiky. Brno: Host, 2001. TRÁVNÍČEK, J. Čtenáři a internauti. Obyvatelé České republiky a jejich vztah ke čtení (2010). Brno: Host, 2011. HAMAN, A. Historie literatury a sociologie. In Východiska a výhledy. Praha: Torst, 2002. HAMAN, A. Literatura z pohledu čtenářů. Praha: Československý spisovatel, 1991. URBANOVÁ, S. Region bez hranic. Sociologická sonda do vnímání literatury Ostravska. Olomouc: Votobia, 2001. BURKE, P. Společnost vědění. Od Gutenberga k Diderotovi. Praha: Karolinum, 2007.

Požadavky

Student předkládá písemnou práci. Smyslem jeho písemné práce je prokázat, že je schopen zvládnout metodické základy sociologického výzkumu, provést kvalitativní a kvantitativní analýzu dat, pracovat s literaturou a poučeně argumentovat a přesně formulovat. V druhé části kursu převažuje individuální přístup. Uvažované téma písemné práce by mělo odpovídat zvolenému tématu diplomové práce.

Garant

prof. PhDr. Svatava Urbanová, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Svatava Urbanová, CSc.