Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Problémy současné literární vědy (KCL / PSOLI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / PSOLI - Problémy současné literární vědy, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Strukturalismus.2. Srovnání francouzského strukturalismu s Pražskou školou.3. Hermeneutika.4. Dekonstrukce.5. Feminismus.6. Postkolonialismus.7. Kulturní studia.8. - 10. Autor, dílo/text, recipient a jejich pojetí v literárněvědných konceptech.11. Extenze pojmu literatura.12. Pojetí žánrů, se zřetelem k žánrům okrajovým.13. Současné problémy literárněvědného zkoumání.

Získané způsobilosti

- schopnost orientace v současných literárněvědných teorích- schopnost nacházet vztahy mezi proměnami teoretického myšlení o literatuře a vývojem umělecké literatury- kompetence - aplikace zísakných poznatků pro studium dějin literatury 20. století

Literatura

JANOUŠEK, P. Černá kočka aneb Subjekt znalce v myšlení o literatuře a jeho komunikační strategie. Praha: Academia, 2012. HAMAN, A.; HOLÝ, J.; PAPOUŠEK, V. Kritické úvahy o západní literární teorii. Praha: Arsci, 2006. HAMAN, A. Literární dílo a soudobá literární věda. Praha: Arsci, 2012. EAGLETON, T. Úvod do literární teorie. Praha: Triáda, 2005. PECHLIVANOS, M. a kol. Úvod do literární vědy. Praha: Herrmann & synové, 1999. JANKOVIČ, M. Cesty za smyslem literárního díla. Praha: Karolinum, 2005. DOLEŽEL, L. Heterocosmica. Praha: Karolinum, 2003. BÍLEK, P. A. Hledání jazyka interpretace k modernímu prozaickému textu. Brno: Host, 2003. CULLER, J. Krátký úvod do literární teorie. Brno: Host, 2002. ECO, U. Meze interpretace. Praha: Karolinum, 2004. HODROVÁ, D. a kol. Na cestě ke smyslu. Praha: Torst, 2005. TRÁVNÍČEK, J. Od poetiky k diskursu. Výbor z polské literární teorie 70. - 90. let XX. století. Brno: Host, 2002. CHVATÍK, K. Strukturální estetika. Brno: Host, 2001. GRONDIN, J. Úvod do hermeneutiky. Praha: OIKOYMENH, 1997. EAGLETON, T. After theory. London: Penguin Books, 2004.

Požadavky

Kvalita studentovy práce je hodnocena průběžně (student musí prokázat znalost vybraných textů). Bude vyžadována alespoň částečná schopnost četby jinojazyčných odborných textů. Požadovaná účast je 80%.

Garant

doc. PhDr. Martin Pilař, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Martin Pilař, CSc.