Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Starší česká literatura 1 (KCL / SCLI1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / SCLI1 - Starší česká literatura 1, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Specifické znaky literárního života ve starších obdobích (autorství lit. děl, způsoby šíření písemnictví, okruhy autorů a čtenářů, poetika lit. díla), funkce starší literatury, odlišnosti od novodobé produkce. Periodizace starší české literatury.2. Jednotlivé epochy a kategorie literárních a kulturních dějin - středověk, humanismus, reformace, renesance, baroko.3. Literární tvorba v epoše velkomoravské, její žánrový charakter. Úloha byzantské kultury. Život Konstantinův, Život Metodějův, Proglas.4. Pokračování staroslověnské kultury v přemyslovských Čechách (1. stsl. legenda o sv. Václavovi, Hospodine, pomiluj ny, Kánon ke cti sv. Václava).5. Latinská literární tvorba 10. - 12. století v Čechách. Kristiánova legenda, sv. Vojtěch a jeho obraz v legendistice. Proměny legendistického schématu. Kosmova kronika a její literární charakter.6. Vznik česky psané literatury na přelomu 13. a 14. století. Duchovní lyrika. Cyklus zlomků veršovaných legend. Alexandreida, Dalimilova kronika, problémy interpretce těchto děl. Rozkvět české literární tvorby v době lucemburské.7. Žánrová šíře literatury 14. století, problém laicizace a demokratizace, rozvoj prózy ve 2. pol. 14. stol. Nábožensky vzdělavatelná próza Tomáše Štítného. Tkadleček.8. Duchovní lyrika a epika. Analýza a interpretace Života sv. Kateřiny.9. Drama ve středověké literatuře. Jeho vývojové podoby a žánry (liturgické drama, oficium, ludus). Interpretace Mastičkáře.10. Latinské písemnictví 13. a 14. století v Čechách. Duchovní a žákovská poezie a její souvislost s evropským kontextem, autobiografická próza (Vita Caroli), historiografie (Zbraslavská kronika), otázka raného humanismu na dvoře Karla IV.11. Německé básnictví v době posledních Přemyslovců. Dvorská epika (Ulrich von Etzenbach, Heinrich von Freiberg), milostná lyrika (Václav II., Heinrich von Meissen). Jan z Žatce: Oráč z Čech.12. Literatura v době husitství. Proměna žánrového systému v 1. polovině 15. století. Písňová tvorba husitů (struktura Jistebnického kancionálu), recitační básnické skladby (Hádání Prahy s Kutnou Horou aj.). Protihusitská poezie, princip polemiky a parodie.13. Česká próza doby husitství. Traktát, řeč, kázání, list, manifest. Jan Hus a Petr Chelčický, význam jejich reformních myšlenek.Témata seminářů:I. Kristiánova legenda.II. Kosmas: Česká kronika.III. Život sv. Kateřiny.IV. Středověká milostná lyrika.V. Mastičkář.VI. Tkadleček a Oráč z Čech.VII. Tomáš Štítný: Knížky o hře šachové.VIII. Husitské básnické skladby (Hádání Prahy s Kutnou Horou; Václav, Havel a Tábor).

Získané způsobilosti

- znalost hlavních směrů literárního vývoje v období středověku - dovednost poučené četby klíčových textů - schopnost porozumět zvláštnostem středověké poetiky a estetiky- schopnost vyhledat a zpracovat literárněvědné informace (včetně schopnosti pracovat s kritickými edicemi staročeské literatury)- schopnost analýzy staročeského textu (předpokládají se znalosti z předmětu KCJ/HGRM1)- schopnost samostatně a argumentačně přesvědčivě formulovat výsledky analýzy textu a práce se sekundární literaturou v referátu- kompetence - student je schopen samostatně vyložit klíčové vývojové a interpretační otázky dané epochy; pomoci ústních referátů a diskuzí jsou rozvíjeny komunikační kompetence

Literatura

LEHÁR, J.; STICH, A.; JANÁČKOVÁ, J.; HOLÝ, J. Česká literatura od počátků k dnešku. Praha: NLN, 1998. Čítanka české literatury I. Ed. J. Lehár, A. Stich. Praha: Český spisovatel, 1997. Dějiny české literatury I. Red. J. Hrabák. Praha: Nakladatelství ČSAV, 1959. http://www.phil.muni.cz/clit/ekscl/Encyklopedie žánrů. Red. D. Mocná, J. Peterka. Praha - Litomyšl: Paseka, 2004. Lexikon české literatury. Osobnosti, díla, instituce. 1 A-G. Praha: Academia, 1985. Lexikon české literatury. Osobnosti, díla, instituce. 2 H-J, K-L. Praha: Academia, 1993. Lexikon české literatury. Osobnosti, díla, instituce. 3 M-R. Praha: Academia, 2000. Lexikon české literatury. Osobnosti, díla, instituce. 4 S-Z. Praha: Academia, 2008. https://portal.osu.cz/wps/myportal/!ut/p/b1/jZDBDoIwDEC_xS9YV9hWjhMCzEBUcCq7GE6GBPFi_H7RRCMkgr01fe1ryxyrEITng0Dy2ZG5rr435_rWXLu6feZOnsJAF5FZCQ55hmDyjbTEOU8E9kD1DZBMRQ94W1Moi0Aw7B-XP_2JTn2VAZAgDkanVskyQtDef374EXrGD3P745z_wNxIUe57ZGn1rqA1h1CMgeGMcKnewMQPXsDJAKUBCOVÁ, A. a kol. Starší divadlo v českých zemích do konce 18. století. Praha: Divadelní ústav - Academia, 2007. Výbor z české literatury od počátku po dobu Husovu (antologie). Praha: Nakladatelství ČSAV, 1957. THOMAS, A. Čechy královny Anny. Česká literatura a společnost v letech 1310-1420. Brno: Host, 2005. LEHÁR, J. Česká středověká lyrika. Praha: Vyšehrad, 1990. CURTIUS, E. R. Evropská literatura a latinský středověk. Praha: Triáda, 1998. KRÁLÍK, O. Kosmova kronika a předchozí tradice. Praha: Vyšehrad, 1976. NECHUTOVÁ, J. Latinská literatura českého středověku do roku 1400. Praha: Vyšehrad, 2000. Moravo, Čechy, radujte se. Němečtí a rakouští básníci v českých zemích za posledních Přemyslovců. Ed. V. Bok, J. Pokorný. Praha: Aula, 1998. KOLÁR, J. Návraty bez konce. Brno: Atlantis, 1999. LEHÁR, J. Nejstarší česká epika. Praha: Vyšehrad, 1983. JAKOBSON, R. Poetická funkce. Jinočany: H&H, 1995. VELTRUSKÁ, J. Posvátné a světské. Osm studií o starém českém divadle. Praha: Divadelní ústav, 2006. Próza českého středověku. Ed. J. Kolár, M. Nedvědová. Praha: Odeon, 1983. ŠKARKA, A. Půl tisíciletí českého písemnictví. Ed. J. Lehár. Praha: Odeon, 1986. ČERNÝ, V. Staročeská milostná lyrika. Praha: Mladá fronta, 1948. LE GOFF, J. Středověká imaginace. Praha: Argo, 1998. ECO, U. Umění a krása ve středověké estetice. Praha: Argo, 1998. PETRŮ E. Vzdálené hlasy. Studie o starší české literatuře. Olomouc: Votobia, 1996. PETRŮ, E. Zašifrovaná skutečnost. Deset otázek a odpovědí na obranu literární medievalistiky. Ostrava: Profil, 1972. PETRŮ, E. Zrcadlo skutečnosti. Kniha o středověké, renesanční a barokní parodii. Praha: ISV, 2002. MALURA, J. (ed). Žánrové aspekty starší literatury. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, 2010.

Požadavky

Studenti mají povinnost aktivně se účastnit práce na seminářích (znát literární text zadaný na určitý seminář) a vystoupit s referátem na určité téma (analýza literárního díla), popř. odevzdat referát v písemné podobě.

Garant

doc. Mgr. Jan Malura, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Jan Malura, Ph.D.Mgr. Jakub Ivánek, Ph.D.doc. Mgr. Jan Malura, Ph.D.