Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Starší česká literatura 2 (KCL / SCLI2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / SCLI2 - Starší česká literatura 2, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Program přednášek:1. Humanismus a renesance v českých zemí. Humanistická poezie (Bohuslav Hasištejnský z Lobkovic) a próza (Jan z Rabštejna) v 15. století, další rozvoj latinského humanistické literatury. Konvence a žánry humanistického básnictví.2. Česky psaná humanistická tvorba. Překladatelství na přelomu 15. a 16. století, literární program Viktorina Kornela ze Všehrd. Dominantní postavení tvorby s poznávací funkcí v literatuře 16. století - žánr cestopisu (Václav Vratislav z Mitrovic, Kryštof Harant z Polžic), kronikářství (Václav Hájek z Libočan),mravněvýchovná próza, měšťanská orientace kultury, rozkvět tiskařské produkce v 2. polovině 16. století.3. Renesanční prvky v české literatuře 15. a 16. století. Básnická a překladatelská tvorba Hynka z Poděbrad. Satirická a zábavná próza (Frantova práva aj.), knížky lidového čtení.4. Literatura reformační a protestantská. Hlavní reformační proudy v Čechách - luteránství a jednota bratrská. Literární tvorba jednoty bratrské. Osobnost Jana Blahoslava. Bible kralická. Bratrské kancionály.5. Baroko a protireformace. Funkce barokní literatury. Literární situace po bitvě na Bílé Hoře. Protestantská emigrace (např. Pavel Stránský, Jiří Třanovský).6. Osobnost J. A. Komenského z hlediska literární historie. Labyrint světa a ráj srdce, Listové do nebe, útěšné spisy, poezie Komenského.7. Poezie českého baroka. Osobnosti duchovní tvorby domácího katolického proudu. Fridrich Bridel, Adam Michna z Otradovic, Felix Kadlinský. Hlavní básnické principy barokní poezie.8. Světská básnická tvorba. J. V. Rosa, časoměrné básnictví a tzv. alamodová poezie. Kancionály vrcholného baroka (M. V. Šteyer, J. J. Božan,). Pololidová poezie, kramářská píseň.9. Prozaické žánry 17. a 18. století. Česká a latinská rekatolizační historiografie a legendistika (B. Balbín, J. Tanner, J. Kořínek). Balbínova obrana českého jazyka.10. Kazatelství a jeho literární principy, kazatelské osobnosti (B. H. Bilovský, D. Nitsch aj.). Úloha jezuitů v kultuře českého baroka.11. Vývoj dramatu v raném novověku. Biblické drama v období humanismu, pololidové hry baroka (Rakovnická vánoční hra, tzv. hanácké zpěvohry), jezuitské drama.12. Lidová slovesnost ve starší české literatuře. Různá pojetí lidovosti, problémy datování. Stopy folklorní tvorby ve středověku. Rozkvět lidové slovesnosti v 17. a 18. století. Hlavní žánry lidové poezie a prózy. pololidová literatura, kramářská píseň.

Získané způsobilosti

- znalost základních směrů literárního vývoje v době humanismu a baroka- dovednost poučené četby základních textů - schopnost porozumět zvláštnostem literárního života raného novověku a specifikům dobové poetiky - schopnost vyhledat a zpracovat literárněvědné informace- schopnost analýzy dobového literárního textu - schopnost samostatně a argumentačně přesvědčivě formulovat výsledky analýzy textu a práce se sekundární literaturou v referátu- kompetence - student je schopen samostatně vyložit klíčové vývojové a interpretační otázky dané epochy; pomoci ústních referátů a diskuzí jsou rozvíjeny komunikační kompetence

Literatura

PLCH, J. Antologie ze starší české literatury. Praha: SPN, 1987. LEHÁR, J.; STICH, A. Česká literatura I. Praha: Český spisovatel, 1997. Dějiny české literatury I. Red. J. Hrabák. Praha: Nakladatelství ČSAV, 1959. Dějiny českého divadla I. Red. F. Černý. Praha: Academia, 1968. Lexikon české literatury. Osobnosti, díla, instituce. l A-G. Praha: Academia, 1985. Lexikon české literatury. Osobnosti, díla, instituce. 2 H-J, K-L. Praha: Academia, 1993. Lexikon české literatury. Osobnosti, díla, instituce. 3 M-R. Praha: Academia, 2000. Starší divadlo v českých zemích do konce 18. století. Red. Jakubcová, A. a kol. Praha, 2007. ČERNÝ, V. Až do předsíně nebes. Praha: Mladá fronta, 1996. VAŠICA, J. České literární baroko. Brno: Atlantis, 1948. KOPECKÝ, M. Český humanismus. Praha: Melantrich, 1988. Čistý plamen lásky. Výbor z písní pobělohorských exulantů ze Slezska. Ed. J. Malura, P. Kosek. Brno - Ostrava: Host - OU, 2004. Jan Kořínek: Staré paměti kutnohorské. Ed. A. Stich, R. Lunga. Praha: NLN, 2000. Kontexty života a díla Fridricha Bridelia SJ. Red. P. Kosek a kol. Kutná Hora: KLP, 2010. Lidové drama pobělohorské. Ed. J. Hrabák. Praha: Československý spisovatel, 1951. Malý svět jest člověk (antologie). Ed. M. Sládek. Jinočany: H&H, 1995. MALURA, J. - KOSEK, P. (edd.). Matěj Tanner: Hora Olivetská. Brno - Ostrava, 2001. KOLÁR, J. Návraty bez konce. Praha: Atlantis, 1999. MALURA, J. Písně pobělohorských exulantů (1670-1750). Praha: Academia, 2010. ŠKARKA, A. Půl tisíciletí českého písemnictví. Ed. J. Lehár. Praha: Odeon, 1986. Svět je podvodný verbíř (antologie z barokního kazatelství). Praha: Argo, 2005. Tři knížky lidového čtení. Ed. J. Kolár. Praha: NLN, 2000. Tři rozprávky o jednom hrdinovi. Ed. J. Kolár. Praha: NLN, 2004. Veršované skladby Neuberského sborníku. Ed. Z. Tichá. Praha: Academia, 1960. PETRŮ E. Vzdálené hlasy. Studie o starší české literatuře. Olomouc: Votobia, 1996. PETRŮ, E. Vzrušující skutečnost. Fakta a fantazie ve středověké a humanistické literatuře. Ostrava: Profil, 1984. VIKTORA, V. Záblesky renesance. Plzeň: ZU, 2002. PETRŮ, E. Zrcadlo skutečnosti. Kniha o středověké, renesanční a barokní parodii. Praha: ISV, 2002. KOŽMÍN, Z.; KOŽMÍNOVÁ, D. Zvětšeniny z Komenského. Brno, 2007. MALURA, J. (ed). Žánrové aspekty starší literatury. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, 2010.

Požadavky

Student vystoupí s referátem, má povinnost uspět v písemném testu a složit zkoušku v rozsahu vymezeném obsahy předmětů SCLI1 a SCLI2. Ke zkoušce donese seznam přečtené a prostudované primární a sekundární literatury.

Garant

doc. Mgr. Jan Malura, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Jan Malura, Ph.D.doc. Mgr. Jan Malura, Ph.D.