Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do žurnalistiky (KCL / USZNL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / USZNL - Úvod do žurnalistiky, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. - 2. Mediální scéna v ČR.3. Funkce žurnalistiky.4. Základní vlastnosti mluveného a psaného publicistického stylu.5. - 6. Jazykové prostředky žurnalistiky.7. Příprava novináře, zdroje informací.8. Vedení rozhovoru.9. Psaná, rozhlasová a televizní zpráva.10. Publicistická reportáž.11. Interview.12. Žurnalistika a etika.13. Zápočtový seminář.

Získané způsobilosti

- osvojení si elementárních pojmů z oboru žurnalistika a schopnost aktivně a adekvátně je používat- poznání stylových charakteristik publicistické oblasti- orientace ve světě médií, reklamy a komunikace s veřejností- základní schopnost vlastního písemného autorského projevu podle požadavků jednotlivých žánrů- základní kompetencí je zpracování textu publicistického stylu

Literatura

RUß-MOHL, S.; BAKIČOVÁ, H. Žurnalistika, komplexní průvodce praktickou žurnalistikou. Praha: Grada Publishing, 2005. MCLUHAN, M. Jak rozumět médiím. Praha: Odeon, 1991. OSVALDOVÁ, B.; HALADA, J. a kol. Praktická encyklopedie žurnalistiky a marketingové komunikace. Praha: Libri, 2007. MALLETTE, M. F. Příručka pro novináře střední a východní Evropy. Praha: Lidové noviny, 1991. MCQUAIL, D. Úvod do teorie masové komunikace. Praha: Portál, 1999. BARTOŠEK, J. Zpravodajství a publicistika. Olomouc: Univerzita Palackého, 2001. BURNS, L. S. Žurnalistika. Praha: Portál, 2004.

Požadavky

Odevzdání prací zadaných vyučujícím v průběhu semestru (psaná zpráva, scénář televizního zpravodajského příspěvku, postříhaná zvuková publicistická reportáž, interview).

Garant

Mgr. Šárka Honová

Vyučující

Mgr. Šárka HonováMgr. Šárka Honová