Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kulturní tradice regionu (KCL / UTRA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / UTRA - Kulturní tradice regionu, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Pojetí kultury, její podoby.- Regionalismus a jeho historické podoby.- Stanovení hranic regionu a jejich proměny.- Region Slezska a severovýchodní Moravy.- Osobnost a její úloha v regionu.- Literární tradice Slezska a severovýchodní Moravy.

Získané způsobilosti

- pochopení problematiky regionální literatury- poznání specifik kulturních tradic regionální literatury, vztahu periferie a centra v kultuře- znalost vývojových tendencí literatury v regionu Slezska a severní Moravy- poznání česko-polských a česko-německých vztahů v regionální literatuřekompetence:- dovednost zapojit literární fakta do širšího kulturního kontextu

Literatura

Anketa o regionalismu. Kdyně, 1928. Krystýnek, J. K otázce regionalismus v literatuře. In Sborník prací filozofické fakulty brněnské univerzity. Brno, 1957. Kapitoly z literárněvědných dějin Slezska a severní Moravy. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, 2000. Hrabák, J. O některých problémech regionální slovesnosti. In Šest studií o nové české literatuře. Brno, 1961. Šajtar, D. Poezie 1931 - 1934. Opava, 1995. KOL. AUTORŮ. Region a jeho reflexe v literatuře. Ostrava: Ústav pro regionální studia OU, 1997. Urbanová, S. Region bez hranic. Olomouc, 2001. Region v národnej kultúre. Dolný Kubín , 1988. Slavík, B. Regionalismus a literatura. olomouc, 1837. Slezsko, český stát a česká kultura. Opava, 1949. Stav a úkoly literárněhistorického výzkumu Slezska. Opava, 1949. Svoboda, J. Tvorba a region. Ostrava, 1974. Svoboda, J. Vojtěch Martínek, život a dílo. Ostrava, 1982. Ficek, V. Z rodného kraje. Ostrava, 1977.

Požadavky

Systematické studium doporučené literatury, napsání seminární práce na konkrétní téma. Základní teoretické znalosti o regionalismu a jejich uplatnění v praxi.

Garant

Mgr. Zdeněk Smolka, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Zdeněk Smolka, Ph.D.Mgr. Zdeněk Smolka, Ph.D.