Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Industrializace a hospodářská migrace 1 (KDU / IHM1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / IHM1 - Industrializace a hospodářská migrace 1, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Teoretický blok přednášek k procesu modernizace:- Koncepty a definice procesu modernizace- Vybraná témata s akcentem na středoevropský vývoj společnostiTeoretický blok přednášek k procesu migrací:- Reflexe migrací v současné evropské historiografii a sociální antropologii- Termíny a koncepty ve výzkumu migrací- Typologie migrací: formy a klasifikace, režimy a systémy- Antropologicko-sociologický pohled na migrace - asimilační paradigma chicagské sociologické školyBlok přednášek k historii migrací:- Migrace a migrační systémy ve středověku, raném novověku a v období protoindustrializace- Populační zvyklosti protoindustrializovaných regionů a sociální aspekty protoindustrializace.- Sociální, ekonomické a politické pozadí migrací moderní doby: svět kolem roku 1900- Pracovní migrace industriální éry: člověk jako pracovní síla - sociální struktury a každodennost v průmyslových oblastech

Získané způsobilosti

Student se názorným způsobem seznámí s vlivem industrializačního procesu na společnost 19. a 20. století. Pozná její bytostně regionální charakter, specifické projevy a pozitivní i negativní vlivy, které sebou industrializační proces přinášel.

Literatura

RAUTENBERG, Hans-Werner, ed. Wanderungen und Kulturaustausch im östlichen Mitteleuropa: Forschungen zum ausgehenden Mittelalter und zur jüngeren Neuzeit. München: Oldenbourg, 2006. ISBN 3-486-57838-3.

Požadavky

Studium doporučené literatury k probírané látce v přednáškách. Odevzdání seminární práce z archivních pramenů - církevních matrik, sčítacích operátů.

Garant

doc. PhDr. Andrea Pokludová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Andrea Pokludová, Ph.D.doc. PhDr. Andrea Pokludová, Ph.D.