Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Muzeum umění (KDU / MU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / MU - Muzeum umění, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Dějiny muzeí umění v Evropě2. Současná struktura muzejní sítě s důrazem položeným na české země.3. Umělecký historik (kurátor) a didaktický pracovník (lektor) v muzeu umění4. Sbírkotvorná činnost (jak se pracuje se sbírkami, akviziční činnost, výtvarné druhy)5. Výstavní činnost (jak se připravuje souborná, monografická krátkodobá výstava či stálá expozice)6. Publikační činnost (drobná publikační činnost, práce PR, příprava výstavního katalogu)7. Lektorská činnost (práce s návštěvníkem muzea umění¨)

Získané způsobilosti

Důraz bude položen na praktickou stránku - studenti navštíví vytipované muzejní sbírky a připraví kompletní umělecekohistorický výstup (výstava, výstavní katalog, propagace, lektorská činnost).

Literatura

HORÁČEK, R. Galerijní animace a zprostředkování umění. Brno, 1998. KESSNER, L. Marketing a management muzeí a památek. Praha, 2005. JAGOŠOVÁ, L. - JUVA, V. - MRÁZOVÁ, L. Muzejní pedagogika. Metodologické a didaktické aspekty muzejní edukace. Brno, 2010. ZATLOUKAL, P. Muzeum umění Olomouc 195 - 2011. Olomouc, 2012. SLAVÍČEK, L. "Sobě, umění, přátelům". Kapitoly z dějin sběratelství v Čechách a na Moravě 1650-1939. Brno, 2007. ŠOPÁK, P. (ed.). Výtvarná kultura ve Slezsku a na Ostravsku do roku 1970. Texty a dokumentace. Opava, 2010. Vzhledem k minimální literatuře v českých zemích bude důraz položen na praktických zkušenostech vedoucího semináře. Zákonné podklady a normy (zákon o muzeích a galeriích).

Požadavky

Orientace v probírané látce s důrazem na praktické stránky oboru spojené s návštěvou vytipovaných pracovišť a s praktickou demonstrací základních úkonů.

Garant

prof. PhDr. Pavel Zatloukal

Vyučující

prof. PhDr. Pavel Zatloukal